NZD yang mendadak jatuh Khamis lepas selepas berita bahawa RBNZ akan membentangkan penilaian keadaan ekonomi pada 21 Julai. Hari ini, penurunan berterusan disebabkan oleh satu kenyataan yang dibuat oleh RBNZ bahawa Bank akan mengetatkan syarat-syarat pinjaman perumahan. Pasaran hartanah adalah terlampau panas, terutamanya di bandar-bandar besar di New Zealand; pinjaman gadai janji jumlah sehingga 55% daripada aset-aset dalam sistem perbankan. RBNZ merancang untuk memperkenalkan sekatan baru di gadai janji pinjaman program dari 1 September. Roda Graham, Gabenor RBNZ itu hari ini berkata bahawa sistem perbankan adalah di bawah ancaman dari pasaran perumahan.

Ekonomi percaya bahawa perancangan sekatan RBNZ yang ingin mempunyai kebebasan untuk merendahkan kadar faedah dalam negara tanpa menyebabkan kepanasan tambahan pasaran perumahan. Data inflasi semalam untuk Q2 adalah lebih lemah daripada ramalan, yang memberikan alasan sebab satu penurunan dalam kadar faedah.
Indeks Harga pengguna (IHP), diterbitkan pada hari Isnin, yang merupakan penunjuk utama inflasi, ialah pada tahap 0.4% berbanding unjuran sebanyak 0.5% dan meningkat daripada 0.2% pada suku sebelumnya.
Dalam kes indeks harga yang positif bagi produk tenusu dari perdagangan tenusu Global, yang akan dikeluarkan semalam, NZD yang akan naik.
New Zealand adalah pengeksport terbesar produk tenusu di pasaran dunia.
Eksport produk tenusu jumlah 18% daripada jumlah eksport negara. Oleh yang demikian, NZD yang sangat korelasi dengan harga produk tenusu.

Pada Mac, Bank Pusat New Zealand telah diturunkan kadar faedah utama kepada tahap 2.25%. Dalam komen-komen berikut Bank Negara menyatakan kebimbangan mengenai kemerosotan lagi prospek ekonomi dunia dan penurunan kadar inflasi jangkaan di New Zealand. Jangkaan inflasi di New Zealand telah merosot dan prospek ekonomi dunia, terutamanya selepas Brexit, telah merosot.

Pada hari Khamis, RBNZ yang akan melepaskan penilaian mengenai keadaan ekonomi. Ekonomi percaya bahawa ia boleh mencadangkan satu lagi penurunan kadar faedah bulan depan. Mesyuarat RBNZ yang akan datang dijadualkan 10 Ogos.

NZD/USD: penilaian keadaan ekonomi oleh RBNZ akan dibentangkan pada hari Khamis.  Analisa Fundamental, 19.07.2016.
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas