Statistik ini menunjukkan bahawa penunjuk ekonomi utama Westpac jatuh dalam bulan Mei (-0.20% berbanding kenaikan 0.21% sebulan lebih awal). Indeks ini mengesan dinamik sembilan penunjuk aktiviti ekonomi dan menilai keadaan ekonomi dalam negara.

Hari ini data AS adalah semua positif. Menurut data AS dikeluarkan semalam, jumlah permit untuk membina pada bulan Jun, serta sebagai baru perumahan pembinaan telah ketara meningkat (1.153 juta dan 1.189 juta masing-masing). Petunjuk makro-ekonomi yang positif menimbulkan jangkaan para pelabur bahawa kerajaan persekutuan boleh meningkatkan kadar faedah sebelum akhir tahun ini, mungkin pada bulan September.

Harga minyak juga berkurangan.

Semua faktor-faktor dan menjangkakan pelancaran indeks harga pengguna Australia untuk Q2 pada 27 Julai ini meletakkan tekanan keatas dalam AUD. Jika data inflasi Q2 akan menjadi negatif, RBA yang boleh menurunkan kadar faedah pada bulan Ogos (pada Mesyuarat pada 2 Ogos). Pada hari Selasa, RBA itu berkata bahawa indeks harga pengguna (IHP) akan menunjukkan jika terdapat keperluan untuk mengurangkan kadar faedah bulan depan.

Jika berlaku penurunan dalam kadar faedah, yang kini pada tahap 1.75%, AUD itu akan jatuh di pasaran.

Perbezaan di antara dasar-dasar monetari Bank-Bank Pusat di Australia dan Amerika Syarikat akan menjadi salah satu pemacu utama pergerakan dalam pasangan. AUD/USD dijangka merosot.

AUD/USD: AUD kekal di bawah tekanan. Analisa Fundamental, 20.07.2016
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas