Data makro-ekonomi AS terus menjadi positif, manakala pertumbuhan ekonomi di zon Euro telah perlahan. ZEW Indeks jangkaan perniagaan dalam zon Euro Julai yang dikeluarkan pada hari Rabu adalah pada tahap-14.7, iaitu paras terendah sejak November 2012. Indeks sentimen ekonomi di Jerman Julai adalah 6.8 dan 19.2 pada bulan Jun, indeks keadaan semasa di Jerman Julai adalah menyumbang 49.8 vs 54.5 daripada bulan Jun. Presiden Institut ZEW berkata sebab utama kemerosotan dalam sentimen ketidakpastian yang disebabkan oleh Brexit.

Menurut ECB data, lebihan eksport zon Euro jatuh kepada 30.8 bilion euro (34.0 bilion USD). Dalam eksport April lebihan adalah 36.4 bilion euro. Prospek ekonomi bagi zon Euro telah merosot dengan ketara. Sekarang, apabila risiko ekonomi negara semakin meningkat dengan ketara, peserta pasaran menjangkakan bahawa program kuantitatif kemudahan akan diperluaskan.

Semalam (13:45 GMT + 2) keputusan kadar faedah oleh Bank Pusat Eropah akan dikeluarkan. Kemudian, pada 14:30 GMT + 2 sidang ECB akan diadakan. Sebelum ini keputusan-keputusan dan Komen oleh Bank Pusat Eropah boleh mengubah harga Euro sebanyak 5% dalam jangka pendek. Mesyuarat hari ini akan menjadi yang pertama selepas referendum UK.

Terdahulu, Mario Draghi mencadangkan untuk bersabar dan menunggu keputusan positif daripada dasar lembut ECB, Walau bagaimanapun, situasi ekonomi kini di zon Euro telah merosot. Bulan lepas, Mario Draghi menyatakan bahawa disebabkan oleh Brexit, pertumbuhan KDNK di zon Euro akan berkurangan sebanyak 0.5% dalam tempoh tiga tahun akan datang.

Pada masa yang sama, kemungkinan bahawa kerajaan persekutuan AS akan meningkatkan kadar faedah pada bulan September semakin meningkat akibat data ekonomi AS yang positif. Hadapan bagi kadar faedah kerajaan persekutuan AS menunjukkan kebarangkalian 25% kenaikan kadar pada bulan September. Kebarangkalian kenaikan kadar bulan Disember adalah 43%. Peningkatan jangkaan kadar faedah kenaikan di Amerika Syarikat sebelum akhir tahun ini mencetuskan peningkatan dalam USD di pasaran.

Faktor-faktor asas akan memihak kepada penurunan pasangan EUR/USD di dalam jangka sederhana.

Walau bagaimanapun, komen oleh Mario Draghi, Presiden ECB, boleh menyebabkan turun naik tinggi dalam pasaran Mata Wang dan pasangan EUR/USD secara mendadak boleh bergerak ke mana-mana arah yang akan dipertimbangkan apabila membuat keputusan dagangan hari.

EUR/USD: Peristiwa Penting Hari Ini. Analisa Fundamental, 21.07.2016.
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas