Lebihan penawaran minyak diteruskan bagi tahun kedua berturut-turut, diatas permintaan bermusim minyak yang rekod “pacing”. Rizab minyak yang berlebihan melebihi walaupun permintaan bermusim memecahkan rekod. Pada akhir sesi dagangan pada hari Khamis, pasaran niaga hadapan minyak mentah Brent secara purata menurun 0.6%, untuk dari 46.91 setong, pasaran niaga hadapan bagi bahan api diesel jatuh harga sebanyak 0.7% kepada USD 1.3959 segelen. Disebabkan oleh penurunan permintaan terhadap produk-produk petroleum di penghujung musim cuti, harga minyak boleh terus jatuh. Penganalisis menjangkakan penurunan permintaan minyak dari kilang penapisan dalam tempoh beberapa bulan akan datang.

Harga minyak terus jatuh walaupun selepas maklumat dari Jabatan Tenaga Amerika Syarikat pada hari Rabu tentang penurunan dalam stok minyak di gudang negara sebanyak 2.342 juta tong pada minggu 9-15 Julai. Walaupun rizab minyak komersil di Amerika Syarikat telah mengurangkan Sembilan minggu berturut-turut, lebihan rizab semasa berbanding dengan tahap purata bagi tempoh yang sama tahun lepas 5 tahun jumlah sebanyak 34.7%. Oleh itu, walaupun stok minyak telah dikurangkan, mereka tetap berlebihan.

Kebimbangan para pelabur tentang kelembapan ekonomi di zon Euro dan penurunan penggunaan minyak di rantau ini berkembang. Penggunaan minyak jatuh 15% daripada jumlah penawaran global.

Peningkatan berterusan dalam USD dan ketidakpastian dalam ekonomi global yang disebabkan oleh Brexit, turut menyumbang kepada penurunan harga komoditi, termasuk minyak.

Hari ini pada 19:00 (GMT + 2) Syarikat Baker Hughes akan mengeluarkan laporan mengenai bilangan operasi pelantar penggerudian di Amerika Syarikat, yang merupakan petunjuk penting aktiviti dalam sektor minyak ekonomi di Amerika Syarikat, mempunyai impak signifikan kepada harga minyak Perkhidmatan medan minyak. Ambil perhatian bahawa bilangan operasi penggerudian pelantar di Amerika Syarikat telah stabil meningkat dalam 6 minggu yang lepas. Sehingga kini, terdapat 357 daripada mereka. Jika bilangan pelantar penggerudian yang aktif di Amerika Syarikat terus berkembang, harga minyak akan turun.

Harga Brent: Bekalan minyak dan produk minyak berlebihan. Analisa Fundamental, 22.07.2016.
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas