Jumaat ini dolar Australia terus merosot di pasaran Mata Wang, walaupun berlaku kenaikan harga komoditi eksport utama Australia - bijih besi. Peserta pasaran sedang menanti untuk data inflasi Australia Q2, yang dijadualkan untuk keluaran yang seterusnya Rabu, 27 Julai (03:30 GMT + 2). Indeks Harga pengguna (IHP) dan Indeks inflasi teras akan diketahui.

Jika Indeks inflasi teras di bawah ramalan, akan meningkatkan kemungkinan penurunan kadar faedah di Australia dan akan mempunyai kesan yang negatif terhadap dolar Australia. Selasa ini RBA akan menyatakan bahawa selepas pembebasan indeks harga pengguna (IHP), ia akan lebih jelas jika terdapat keperluan untuk mengurangkan kadar faedah bulan depan. Penurunan dalam kadar faedah, yang kini pada tahap 1.75%, akan membawa kepada pengurangan dalam AUD.

Lebih awal pada bulan Julai, penarafan agensi “Standard dan Poor's” menurunkan penarafan kredit AAA Australia daripada stabil kepada negatif. Westpac Indeks petunjuk ekonomi terkemuka akan dikeluarkan lebih awal minggu ini, jatuh pada bulan Mei (-0.20% berbanding kenaikan 0.21% sebulan sebelum). Indeks ini menilai dinamik sembilan penunjuk aktiviti ekonomi dan mencerminkan keadaan ekonomi dalam negara.

Penurunan harga minyak juga meletakkan tekanan pada mata wang Australia kerana sektor minyak dan gas merupakan sektor yang terpenting dalam ekonomi Australia. Sebaliknya, perangkaan makro-ekonomi AS yang positif meningkatkan pelabur jangkaan kenaikan kadar faedah oleh kerajaan persekutuan AS sehingga akhir tahun ini, mungkin pada bulan September.

Mengambil kira semua fakta yang disebutkan di atas, ianya berkemungkinan bahawa pasangan AUD/USD akan terus di bawah tekanan sehingga 27 Julai apabila data inflasi Australia akan diketahui.

AUD/USD: Dalam jangkaan data inflasi Australia untuk Q2. Analisa Fundamental, 22.07.2016.
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas