Minggu lepas harga emas jatuh ke paras terendah tiga minggu berturut-turut, kerana kebimbangan para pelabur tentang kelembapan ekonomi global telah berkurangan, manakala selera risiko pelabur telah meningkat.

Penurunan harga emas ini juga berkaitan dengan mengambil keuntungan dalam kedudukan panjang emas selepas Brexit itu. Walau

bagaimanapun, kesan Brexit di pasaran kewangan dunia adalah sangat kuat dan bilangan kedudukan panjang emas adalah berlebihan.

Perangkaan makro-ekonomi AS yang positif, yang memberikan alasan bahawa kerajaan persekutuan AS akan meningkatkan kadar faedah sebelum akhir tahun ini (mungkin, pada bulan September). Pada hari Rabu (20:00 GMT + 2) keputusan kadar faedah kerajaan persekutuan AS akan dikketahui. Ianya berkemungkinan bahawa kadar akan dibiarkan tidak berubah. Perhatian para pelabur akan tertumpu kepada komen kerajaab persekutan AS mengenai isu ini. Tanda-tanda sebarang kenaikan kadar faedah mungkin akan menyebabkan peningkatan dalam USD dan akan memberi kesan negatif pada harga emas.

Kadar faedah yang tinggi meletakkan tekanan keatas harga emas, kerana emas tidak memberi pendapatan melalui faedah. Permintaan untuk emas juga berkurangan dengan peningkatan kos pinjaman pemerolehan dan menyimpan.

Dengan pembukaan sesi dagangan hari ini pasaran emas jatuh, menjangkakan berita penting yang dijadualkan pada minggu ini. Walau bagaimanapun, ianya berkemungkinan bahawa USD akan terus mengukuhkan, walaupun harga emas akan kekal di bawah tekanan.

Kukuh kedudukan USD di pasaran dan peningkatan jangkaan kenaikan kadar faedah di Amerika Syarikat akan menambah tekanan pada harga emas.

XAU/USD: Matawang USD Terus Meningkat dalam.  Analisa Fundamental, 25.07.2016.
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas