Data asas yang positif hari ini membantu kenaikkan NZD itu.

Imbangan dagangan luar negara New Zealand, diketahui awal hari, ia pada tahap NZD 127 juta pada bulan Jun. Ambil perhatian bahawa imbangan perdagangan luar negara telah menjadi positif pada bulan keenam berturut-turut.

Kesan positif ke atas peningkatan pasangan NZD/USD adalah juga disebabkan oleh peningkatan dalam Yen Jepun. Menurut media Jepun, Jepun Menteri Kewangan, Encik. Taro Aso berkata bahawa langkah-langkah insentif program sedang dipertimbangkan, yangmana ianya menurunkan jangkaan pengenalan langkah-langkah tersebut dalam masa terdekat.

Jepun merupakan rakan perdagangan terbesar di New Zealand. Penurunan USD berbanding Yen telah menjejaskan pasangan NZD/USD.

Walau bagaimanapun, data positif imbangan perdagangan di New Zealand tidak memberhentikan niat RBNZ dari menurunkan kadar faedah. Minggu lepas Bank mengumumkan rancangan dengan kadar faedah yang lebih rendah pada bulan Ogos.

Peserta pasaran percaya bahawa RBNZ itu akan menurunkan kadar faedah dalam bulan Ogos atau November dan kadar faedah semasa pada tahap 2. 25% boleh dikurangkan kepada 1.7% menjelang akhir tahun ini.

Peniaga-peniaga akan secara beransur-ansur beralih perhatian mereka kepada Mesyuarat kerajaan persekutuan AS selama dua hari yang akan bermula hari ini. Esok pada jam 20:00 (GMT + 2) kerajaan persekutuan AS akan mengumumkan keputusan kadar faedah. Ianya berkemungkinan bahawa kadar akan dibiarkan tidak berubah. Perangkaan makro-ekonomi AS yang positif dan pengurangan kebimbangan mengenai keberkesanannya negatif dari Brexit membuat para pelabur berfikir bahawa kerajaan persekutuan boleh menaikkan kadar faedah tahun ini.

Kadar faedah hadapan untuk kerajaan pesekutuan AS menunjukkan 20% kebarangkalian kenaikan dalam kadar pada bulan September berbanding 12% bulan ini. Kebarangkalian kenaikan kadar bulan Disember ialah 51%.

Jangkaan pengurangan kadar faedah di New Zealand dan peluang dasar monetari yang ketat di Amerika Syarikat akan menjadi penyebab utama dalam NZD/USD pasangan sehingga ke penghujung tahun.

NZD/USD: New Zealand dolar akan naik hari ini.  Analisa Fundamental, 26.07.2016
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas