Sejak pembukaan sesi hari ini pasangan EUR/USD sedikit lagi menghampiri tahap 1.1000 kerana statistik makro-ekonomi yang positif oleh Jerman dan Itali. Ia menjadi terkenal kerana Indeks keyakinan pengguna Jerman pada paras 10.0 pada bulan Ogos (berbanding unjuran sebanyak 9.9 dan 10.1 pada bulan Julai). Indeks Harga pengguna Itali pada bulan Julai adalah tahap 111.3 (terhadap ramalan 109.2 dan 110.2 pada bulan Jun). Ambil perhatian bahawa Indeks meningkat selepas Brexit.

Hari ini pada 20:00 (GMT + 2) keputusan kadar faedah kerajaan persekutuan AS akan diketahui dan adalah berkemungkinan bahawa kadar akan dibiarkan tidak berubah. Perangkaan makro-ekonomi AS yang positif dan keprihatinan tentang Brexit, membuatkan pelabur-pelabur yang percaya bahawa kerajaan akan menaikkan kadar faedah tahun ini.

Pasaran niaga hadapan untuk dana kerajaan persekutuan menunjukkan 20% kebarangkalian kenaikan kadar pada bulan September berbanding 12% kemungkinan bulan ini. Walaupun ketidakpastian ekonomi dalam negara selama beberapa bulan, kebarangkalian peningkatan kadar bulan Disember adalah kira-kira 50%.

Minit-minit mesyuarat sebelumnya kerajaan persekutan AS menunjukkan bahawa wakil-wakil kerajaan telah mencapai pendapat umum tentang keadaan ekonomi negara dan keperluan kenaikan kadar faedah di dalam negara.

Jika kerajaan persekutuan membayangkan bahawa kadar faedah akan dinaikkan pada bulan September, USD akan meningkat di pasaran.

Penunjuk makro-ekonomi Eropah yang terkini berada dalam negative secara umum. Indeks Komposit Pengurus (PMI) di zon Euro untuk bulan Julai, yang dikeluarkan minggu lepas, jatuh ke 52.9 terhadap 53.1 pada bulan Jun, mencapai terendah selama 18 bulan.

Imbangan akaun semasa negara jatuh kepada 30.8 bilion euro (34.0 bilion USD) pada bulan Mei terhadap 36.7 bilion euro pada bulan April.

Prospek Ekonomi Eropah telah merosot dengan ketara selepas Brexit. Disebabkan oleh perbezaan di antara dasar-dasar monetari Bank Pusat Eropah dan kerajaan persekutuan AS, penurunan EUR/USD dijangka berterusan pada jangka masa sederhana.

EUR/USD: Keputusan kadar faedah Kerajaan Persekutuan AS. Analisa Fundamental, 27.07.2016
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas