Semalam, Jabatan Tenaga Amerika Syarikat melaporkan peningkatan stok minyak di Terminal AS sebanyak 1.671 juta tong berbanding jangkaan penurunan sebanyak 2.257 juta tong. Berikutan itu harga minyak mentah Brent jatuh kepada tahap 43.50 USD setong setelabh data ini dikeluarkan.

Kemudian, pada jam 20:00 (GMT + 2) Kerajaan Persekutuan AS mengumumkan keputusan kadar faedah. Ia telah memutuskan untuk mengekalkan kadar faedah jangka pendek di peringkat sebelumnya sebanyak 0.5%, atas alasan bahawa risiko jangka pendek untuk pertumbuhan ekonomi telah berkurangan.

Untuk masa yang singkat, USD secara mendadak naik dengan harapan bahawa kadar faedah akan dinaikkan pada bulan September.
Walau bagaimanapun, kerajaan persekutuan pula tidak menyatakan dengan jelas bahawa kadar akan dilakukan tahun ini dan sentimen pelabur telah berubah dan ini menyebabkan penurunan dalam USD berbanding Mata Wang utama. Ianya seolah-olah bahawa pengawal selia telah tidak lagi menentukan rancangan masa depan dasar kewangan dalam negara.

Dengan sesi pembukaan dagangan hari ini, dolar AS terus merosot berbanding Mata Wang utama. Pada masa sama minyak harga juga turun. Terminal AS mempunyai lebih bekalan minyak. Lebihan semasa minyak telah mencapai sebanyak 30% berbanding dengan nilai purata bagi tempoh yang sama selama 5 tahun. Stok minyak di Amerika Syarikat dicapai tertinggi dalam 80 tahun yang lalu, melebihi tahap 500 juta tong.

Kebimbangan para pelabur tentang lebihan penawaran minyak di dunia telah membawa kepada pembalikan harga selepas kenaikkan dalam tempoh lima bulan yang lalu, minyak Brent mencapai tahap tertinggi iaitu $52.80 setong pada bulan Jun yang lepas.

Walaupun kebimbangan pelabur, Amerika Syarikat terus meningkatkan bilangan penggerudian pelantar. Menurut laporan Baker Hughes, sebuah syarikat perkhidmatan medan minyak, bilangan operasi pelantar di Amerika Syarikat meningkat kepada unit 371. Bilangan mereka semakin meningkat untuk empat minggu berturut-turut.

Meneruskan ketidaktentuan ekonomi global selepas Brexit juga telah menyumbang kepada penurunan harga komoditi, termasuk minyak.

Beberapa penganalisis percaya bahawa harga minyak boleh turun ke $40 setong.

Minyak Brent: Stok minyak di Terminal AS telah meningkat. Analisa Fundamental, 28.07.2016.
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas