Menurut data semalam oleh Biro Perangkaan Australia, inflasi di Australia telah meningkat sebanyak 0.5% pada Q2 dan 1.7% pada setiap tahun. Indeks meningkat terhadap nilai ramalan dan nilai sebulan yang lalu (0.4% dan 0.2% masing-masing). Indeks Harga pengguna pada Q2 telah meningkat sebanyak 0.4% berbanding suku sebelumnya dan sebanyak 1.0% berbanding tempoh yang sama tahun lepas). Dolar Australia yang pertama naik selepas pembebasan data ini tapi kemudian jatuh pada jangkaan penurunan kadar faedah yang akan dibuat oleh RBA minggu depan dan menjangkakan keputusan kadar faedah oleh kerajaan persekutuan AS.

Seperti mana yang telah diketahui, kerajaan persekutaun AS mengekalkan kadar faedah jangka pendek yang mana tidak berubah pada tahap 0.5%. Kerajaan Persekutuan AS berkata bahawa risiko jangka pendek untuk pertumbuhan ekonomi telah berkurangan, tetapi pada masa yang sama, wakil-wakil kerajaan tidak pula jelas menunjukkan berkemungkinan kadar faedah akan dinaikkan pada bulan September, seperti yang dijangka oleh peserta pasaran. Pelabur-pelabur yang membuat kesimpulan bahawa Bank Pusat Amerika Syarikat telah tidak membuat perancangan jangkaan lagi. Hasilnya, selepas data dikeluarkan kenaikan mendadak berlaku , tetapi kemudian USD jatuh di pasaran berbanding rakan-rakan matawang yang lain.

Selepas pengumuman keputusan oleh kerajaan persekutuan AS pasangan AUD/USD jatuh, tetapi kemudian naik dan ditutup semalam dagangan sesi pada tahap 0.7490. Hari ini, meneruskan peningkatan dalam pasangan.

Adalah dijangkakan kerajaan persekutuan AS akan menaikkan kadar sekali sahaja tahun ini pada bulan Disember. Seperti yang diharapkan kadar akan dipertingkatkan sebanyak 25 mata asas, sehingga kepada 0.75%. Ini jangkaan pencetus jualan dalam USD. Walau bagaimanapun, peniaga hendaklah berhati-hati tentang kenaikan pasangan AUD/USD.

Walaupun berlaku kenaikan petunjuk inflasi Australia pada Q2, kadar inflasi sifar masih dekat, yang jauh lebih rendah daripada julat sasaran yang ditetapkan oleh RBA itu pada tahap 2%-3%. Kadar faedah semasa di Australia adalah tahap 1.75%.
Terdapat kebarangkalian yang tinggi bahawa kadar faedah akan dikurangkan oleh RBA dalam bulan depan (2 Ogos).
Penurunan kadar faedah akan membawa kepada kejatuhan dolar Australia dan pasangan AUD/USD. Disebabkan oleh jangkaan peristiwa ini pelabur akan menjauhkan diri dari pembelian agresif dolar Australia, termasuk yang berpasangan dengan USD.

AUD/USD: Kadar inflasi Australia telah berkembang dalam Q2. Analisa Fundamental, 28/07/2016.
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas