Pada Mesyuarat hari ini Bank Jepun memutuskan untuk meninggalkan jumlah pembelian bon kerajaan pada tahap sebelumnya 80 trilion yen dan kadar Deposit Bank-bank perdagangan di peringkat-0.1%.

7 daripada 9 ahli-ahli Lembaga Pengarah Bank Jepun mengundi untuk membeli saham dalam dana yang tersenarai di pasaran saham (ETF) Jumlah 6 trilion yen setahun.

Keputusan Bank Jepun ini kecewa ramai pelabur, yang berharap untuk tindakan yang lebih tegas dari pihak Bank, yang menyebabkan kenaikan Yen terhadap USD. Pasangan USD/JPY berkurangan sebanyak lebih daripada 150 mata selepas pengumuman keputusan Bank. Yen mendadak naik di pasaran Mata Wang. Dalam tempoh 1 jam selepas pengumuman keputusan bank itu, berlakunya pergolakan dalam pasangan USD/JPY berjumlah 290 mata.

Naik turun dalam USD/JPY pasangan disebabkan turun naik lain berpasangan dengan USD dan Yen. Harga spot emas melonjak naik sehingga 1343.00 USD setiap troy auns.

Pergolakan dalam pasangan XAU/USD melebihi $15. Walaupun berlaku kenaikan harga emas yang ringkas, pasangan XAU/USD telah dipindahkan ke wilayah yang negatif semasa sesi Eropah.

Pelabur berfikir dari keputusan kerajaan AS sebelum ini dan juga komen-komen meraka.

Pada hari Rabu, kerajaan persekutan AS mengekalkan kadar faedah yang tidak berubah, menyatakan bahawa risiko jangka pendek untuk pertumbuhan ekonomi telah menurun. Kerajaan persekutuan menaikkan taraf penilaian keadaan ekonomi dalam negara dan juga menekankan penambahbaikan dalam pasaran buruh.

Bank Pusat AS menyebut kemungkinan berlakunya peningkatan kadar faedah dalam tempoh beberapa bulan akan datang, walaupun telah ada tanda-tanda jelas peningkatan kadar pada bulan September.

Ianya berkemungkinan bahawa kadar akan dinaikkan sebanyak 0.25% pada bulan Disember.

Jika kerajaan persekutuan memutuskan untuk menaikkan kadar, ia akan menjadi keputusan tidak menguntungkan emas. Kadar faedah yang tinggi meletakkan tekanan pada emas, yang tidak membawa faedah, oleh yang demikian, permintaan emas akan menurun dengan peningkatan kos pinjaman pemerolehan dan upah menyimpan.

Kemungkinan kenaikan kadar di Amerika Syarikat pada bulan September masih kekal. Fakta ini akan menghalang kenaikan melampau pasangan XAU/USD.

XAU/USD: Keputusan-Keputusan dari Kerajaan Persekutuan AS dan pihak Bank Jepun.  Analisa Fundamental, 29.07.2016
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas