Menurut data yang dikeluarkan pada Jumaat lepas, KDNK AS telah berkembang sebanyak 1.2% pada Q2 dengan pelarasan untuk musim ini, iaitu di bawah unjuran sebanyak +2.6%. Berita ini menyebabkan penurunan dalam USD Jumaat lepas dan terus memberikan tekanan kepada USD Isnin ini. Purata pertumbuhan KDNK Tahunan telah yang paling lemah sejak 1949.

Jangkaan pelabur mengenai kenaikan kadar faedah Amerika Syarikat telah menurun. Kini ianya berkemungkinan bahawa kadar faedah AS akan dinaikkan sebanyak 0.25% pada bulan Disember.

Isnin ini dolar Australia telah mencapai paras tertinggi dua minggu di AUD/USD pasangan, tapi kemudian jatuh disebabkan data yang lemah dari Negara Cina. China merupakan rakan kongsi perdagangan terbesar Australia dan pembeli komoditi di Australia.

Indeks Pengurus pembelian (PMI) di China jatuh di bawah 50 pada bulan Julai, menunjukkan penurunan dalam aktiviti dalam sektor pembuatan negara, buat pertama kalinya dalam tempoh lima bulan. TD sekuriti data inflasi di Australia adalah juga tidak menguntungkan untuk AUD, kerana ia menunjukkan bahawa inflasi di Malaysia susut sebanyak 0.3% pada bulan Julai.

Esok pada 06:30 (GMT + 2) keputusan kadar faedah RBA itu akan diketahui. Adalah dijangkakan bahawa kadar boleh diturunkan sebanyak 0.25% kepada 1.50%.

Menurut Biro Statistik Australia, inflasi di Australia telah berkembang sebanyak 0.5% pada Q2 dan 1.7% pada setiap tahun, berbanding unjuran sebanyak 0.4% dan 0.2% pada Q1. Indeks Harga pengguna meningkat sebanyak 0.4% pada Q2 berbanding suku sebelumnya dan sebanyak 1.0% berbanding tempoh yang sama tahun lepas.

Jika RBA yang lebih rendah kadar faedah, AUD yang akan meningkat dalam pasaran dan pasangan AUD/USD.

Statistik AS dijadualkan untuk keluaran semalam (16:00 GMT + 2), termasuk ISM Indeks aktiviti perniagaan dalam sektor pembuatan dan Indeks inflasi pecutan Julai. Dalam hal data positif USD akan naik.

AUD/USD: Keputusan oleh RBA yang boleh menjadi kejutan untuk pasaran.  Analisa Fundamental, 01.08.2016
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas