Menurut data hari ini, jumlah sebenar Perdagangan runcit di Switzerland menurun sebanyak 3.9% pada setiap tahun pada bulan Julai. Melalui Indeks ini, anggaran jumlah jualan runcit, dianggap petunjuk keyakinan pengguna dan menggambarkan keadaan sektor peruncitan dalam jangka pendek. Penurunan Indeks biasanya mempunyai kesan negatif terhadap matawang ‘franc’. Walau bagaimanapun, sekarang, ‘franc’ telah meningkat terhadap USD.

Pasangan USD/CHF telah merosot untuk sesi kelima berturut-turut. USD bakal turun di pasaran.

Data yang dikeluarkan Jumaat lepas menunjukkan bahawa KDNK AS telah berkembang dalam Q2 iaitu sebanyak 1.2%, dengan pelarasan bermusim, yang jauh lebih rendah daripada ramalan (+2.6 peratus). Purata pertumbuhan KDNK Tahunan di Amerika Syarikat pada tahap terendah sejak sekurang-kurangnya tahun 1949.

Pertumbuhan KDNK yang lebih rendah pada Q2 disumbang oleh faktor penurunan pelabur terhadap jangkaan kenaikan kadar faedah di masa hadapan. Data-data AS yang lemah seperti KDNK, ISM Indeks aktiviti perniagaan dalam sektor pembuatan dan pecutan inflasi dalam negara bagi bulan Julai, telah menyebabkan kemerosotan dalam USD di pasaran. Indeks dolar WSJ, yang menggambarkan nilai USD berbanding 16 matawang lain, jatuh sebanyak 0.05% kepada 86.74.

Peserta pasaran sedang menanti hari Jumaat untuk data buruh pasaran AS bagi Julai untuk memahami jika ekonomi Amerika Syarikat adalah kukuh, bagi membolehkan kerjaan persekutuan AS untuk menaikkan kadar faedah dalam tempoh beberapa bulan akan datang. Adalah dijangkakan bahawa bilangan pekerjaan baru pada bulan Julai akan meningkat sehingga 175 000; kadar pengangguran akan kekal tidak berubah pada tahap 4.9%. Ini akan menjadi hasil jika ramalan membuktikan untuk menjadi betul. Walau bagaimanapun, jika data yang nyata di bawah ramalan, USD akan melemah di pasaran, seperti jangkaan bagi kadar kenaikan di Amerika Syarikat yang akhirnya akan menurun. Ianya berkemungkinan bahawa faedah mungkin akan meningkat kadar faedah sebanyak 0.25% pada bulan Disember. Presiden persekutuan New York, Encik. William Dudley berkata semalam keputusan untuk menaikkan kadar faedah di Amerika Syarikat harus dipertimbangkan dengan berhati-hati.

Walaupun kadar deposit semasa di Switzerland adalah negatif, pada tahap-0.75% dan franc telah hilang status Mata Wang Aman kerana tindakan yang diambil oleh Swiss National Bank dalam pasaran pertukaran asing, franc itu adalah permintaan kalangan pelabur.

USD/CHF: Perangkaan makro-ekonomi AS yang lemah telah melemahkan USD.  Analisa Fundamental, 02/08/2016
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas