Selepas data AS GDP pada Q2 Jumaat lepas, harga telah meningkat sehingga $1350.00 setiap auns emas. Oleh sebab data diketahui, KDNK AS pada Q2 telah berkembang sebanyak 1.2% berbanding unjuran sebanyak 2.6%. Perdagangan pada minggu ini, kenaikan harga emas telah terus. Data ekonomi AS yang lemah Jumaat lepas telah mengurangkan kemungkinan kadar faedah AS meningkat di masa hadapan, yangmana meningkatkan daya tarikan emas.

Pada akhir sesi perdagangan di COMEX pada hari Isnin lepas, pasaran hadapan emas Disember meningkat sebanyak 0.2%, sehingga tahap 1359.USD 60 per Troy auns. Harga emas semakin meningkat bagi Penggal Kelima berturut-turut. Pada pembukaan hari perdagangan hari ini harga spot emas berjumlah USD 1353.00 per auns. Harga terus bertambah pada sesi Eropah.

Ianya berkemungkinan bahawa harga emas akan terus tumbuh sehingga pelancaran data buruh AS pada hari Jumaat (14:30 GMT + 2) ini.

Minggu lepas kadar faedah dikekalkan oleh kerajaan AS agar tidak berubah pada tahap 0.5%, mengatakan juga bahawa risiko jangka pendek untuk pertumbuhan ekonomi telah menurun. Kerajaan persekutuan telah menaikkan taraf penilaian terhadap keadaan ekonomi dan menekankan peningkatan dalam pasaran buruh. Bank Pusat Amerika menunjukkan kemungkinan peningkatan kadar faedah dalam tempoh beberapa bulan yang lalu, walaupun Bank telah dinyatakan bahawa ia akan berlaku pada bulan September. Ianya mungkin sekarang bahawa kadar ini mungkin akan dinaikkan sebanyak 0.25% pada bulan Disember.

Harga emas juga meningkat pada jangkaan langkah-langkah rangsangan ekonomi dari Bank-Bank Pusat negara-negara lain.

Para Ekonomis percaya bahawa degnan data makro-ekonomi AS yang lemah, harga emas boleh pergi sehingga $1.400 seaun menjelang akhir tahun oleh akan menjadi kenyataan.

XAU/USD: Harga emas telah meningkat . Analisa Fundamental, 02.08.2016
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas