Menurut data hari ini yang dikeluarkan oleh Biro Statistik di New Zealand untuk pertumbuhan upah dan kadar pekerjaan pada Q2 adalah rendah. Semalam laporan suku tahunan yang diterbitkan oleh RBNZ menunjukkan bahawa jangkaan inflasi pada suku ke-3 adalah 1.7% (vs 1.6% pada suku sebelumnya).

Jangkaan inflasi bagi tempoh 12 bulan berjumlah 1,26% vs 1.22% pada suku sebelumnya. Ramalan pertumbuhan harga pengguna bagi tempoh 24 bulan pada suku ke-3 adalah sebanyak 1.655 berbanding 1.645 pada Q2.

Laporan menunjukkan bahawa jangkaan inflasi di New Zealand kekal rendah, yang merupakan petanda bahawa adanya inflasi dalam negara mungkin meningkat. Penurunan harga minyak dan komoditi, di samping peningkatan dalam Mata Wang New Zealand adalah faktor, yang boleh menyebabkan peningkatan kadar inflasi di negara ini.
Data inflasi yang lemah mungkin memaksa RBNZ untuk mengurangkan kadar faedah utama kepada 2.0%, atau mungkin hingga 1.5%., mesyuarat pada 10August.

Pada akhir Julai, RBNZ yang mengeluarkan laporan itu, menyatakan yang berpanjangan rendah kadar inflasi dan kenaikan NZD, peningkatan tekanan tenusu dan industri pembuatan, iaitu faktor negatif utama bagi pertumbuhan ekonomi negara.

Presiden RBNZ Graeme Wheeler berkata bahawa berkemungkinan lebih banyak dasar monetari meredakan mungkin diperlukan untuk mengekalkan kadar inflasi di tengah-tengah Banjaran sasaran sebanyak 1%-3%.

Semalam, NZD yang hampir tidak memberi reaksi kepada hasil lelongan tenusu global. Indeks harga bagi produk tenusu telah meningkat sebanyak 6.6%, manakala harga serbuk susu asli melonjak naik sebanyak 9.9%. Dengan pembukaan hari perdagangan hari ini, NZD ini telah merosot di pasaran dan dalam pasangan NZD/USD.

Semalam, Presiden Persekutuan Atlanta Encik Dennis Lockhart berkata bahawa beliau tidak pula mengenepikan kemungkinan kenaikan kadar faedah akan dinaikkan pada Mesyuarat persekutuan pada bulan September. Pendapat Lockhart di adalah serentak dengan majoriti peserta pasaran kewangan, yang percaya bahawa kadar faedah di Amerika Syarikat mungkin dinaikkan 0.25% pada bulan Disember.

Memandangkan perbezaan di antara dasar-dasar kewangan Amerika Syarikat dan New Zealand adalah dijangkakan bahawa pasangan NZD/USD akan terus merosot di dalam jangka sederhana.

NZD/USD: Adakah RBNZ akan dalam mengurangkan kadar faedah pada mesyuarat yang akan datang?  Analisa Fundamental, 03.08.2016.
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas