Ia seolah-olah bahawa sentimen negatif diterima pakai dalam pasaran saham global. Penurunan harga minyak, permintaan yang stabil bagi aset-aset di Peti Deposit Keselamatan, seperti Yen dan emas, peningkatan kadar hasil bagi bon Perbendaharaan (contohnya hasil ke atas bon Perbendaharaan AS 10 tahun meningkat kepada 1.537% pada hari Selasa daripada 1.499% pada hari Isnin) menyebabkan penurunan permintaan bagi aset berisiko.

Pada hari Selasa, indeks Dow Jones Industrial Average jatuh ke paras terendah dalam tahun ini.
DJIA jatuh sebanyak 0.5%, indeks S & P500 - 0.6% dan komposit Nasdaq sebanyak 0.9%.


Indeks saham Eropah juga kekal di bawah tekanan. Pada hari Selasa Indeks STOXX Eropah 600 jatuh sebanyak 1.3%, Jerman DAX - sebanyak 1.8%, British FTSE - 0.7% dan CAC Perancis - sebanyak 1.8%. Penurunanan Indeks EuroStoxx600 diterajui oleh penurunan ketara didalam saham sektor perbankan. Saham-saham Commerzbank jatuh lebih daripada 9%. Perdagangan saham SpA UniCredit Itali telah digantung selepas penurunan sebanyak 5% pada hari Selasa.

Syarikat STOXX Ltd mengumumkan pada petang Isnin yang saham kredit Suisse Kumpulan AG dan Deutsche Bank AG akan terkeluar daripada Stoxx Eropah 50, disebabkan oleh pengurangan dalam nilai pasaran sejak 8 Ogos. Saham Credit Suisse jatuh 6.2%, manakala sekuriti Deutsche Bank susut sebanyak 4.8%. Sebagai satu keputusan saham Bank susut sebanyak 50% sejak awal tahun ini. Ia seolah-olah bahawa kesan dari Brexit akan berterusan untuk masa yang lama.

Menurut data hari ini dari “market Ekonomic”, Indeks Komposit membeli Pengurus (PMI) dalam sektor pembuatan negara telah disemak semula ke atas pada bulan Julai untuk 53.2 daripada 52.9, melebihi tahap 53.1 pada bulan Jun. Semakan Indeks dilakukan pada aktiviti perniagaan dalam sektor Perkhidmatan negara yang turut positif pada bulan Julai (52.9 vs 52.7).
Ekonomi Eropah perlahan-lahan mula pulih selepas Brexit, yang mengurangkan kemungkinan dasar monetari yang mudah di Kesatuan Eropah, yang pada sebaliknya merupakan satu faktor yang negatif bagi pasaran saham Eropah.
Pada sesi awal perdagangan Indeks Eropah EuroStoxx50 menurun pada peringkat penutup semalam 2905.0. Ianya berkemungkinan bahawa kemerosotan akan diteruskan hingga 13:00 (GMT + 2) esok yang mana Bank England akan mengambil keputusan untuk menentukan kadar faedah.

Adalah dijangkakan bahawa ketidakstabilan akan menjadi tinggi bukan sahaja dalam pasangan Mata Wang dengan paun, tetapi juga di dalam Indeks British FTSE100 dan Eropah indeks saham termasuk Indeks EuroStoxx50.

EuroStoxx50: indeks saham akan menurun. Analisa Fundamental, 03.08.2016.
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas