Data yang dikeluarkan oleh pihak Jabatan Tenaga AS pada hari Rabu lepas menunjukkan bahawa inventori minyak mentah negara meningkat sebanyak 1.4 juta tong minggu lepas.
Walau bagaimanapun, harga minyak telah meningkat selepas berita ini, kerana minggu lepas inventori petrol susut sebanyak 3.3 juta tong di Amerika Syarikat.
Ini adalah berita yang tidak dijangka untuk peniaga-peniaga. Lebihan stok petrol dalam beberapa minggu lepas telah menyebabkan penurunan harga minyak. Data mengenai stok petrol mempunyai impak yang kuat atas harga minyak kebelakangan ini.

Awal minggu ini, harga jatuh di bawah $40 setong bagi kali pertama dalam tempoh tiga bulan yang lepas. Kontrak Oktober bagi minyak mentah Brent di pasaran hadapan ICE jatuh kepada $41.80 setong. Harga minyak mentah Brent secara spot adalah terendah pada paras $41.50 setong minggu ini. Sejak awal Jun minyak harga jatuh oleh lebih daripada 20%; harga minyak mentah Brent adalah berdekatan dengan tahap $50.30 setong. Pada masa yang sama, rizab minyak di Amerika Syarikat kekal pada paras rekod tertinggi untuk musim panas.

Lebihan semasa stok minyak adalah melebihi 30% berbanding dengan tahap purata bagi tempoh yang sama tahun lepas. Rizab minyak di Amerika Syarikat telah mencapai tahap tertinggi lebih daripada 80 tahun, melebihi 500 juta tong.

Terdapat kebimbangan dalam pasaran minyak yang harga minyak boleh mencapai $35 setong disebabkan oleh fakta bahawa Libya sudah bersedia untuk kembali ke pasaran minyak dan negara-negara OPEC boleh meningkatkan pengeluaran minyak. Di samping itu, banyak loji-loji minyak di Amerika Syarikat dan Asia telah bersedia untuk menghentikan pengeluaran kerana penyenggaraan bermusim. Kelembapan daripada pengeluaran produk-produk minyak akan membawa kepada peningkatan selanjutnya dalam rizab minyak.

Peningkatan jumlah operasi pelantar di Amerika Syarikat memberikan tekanan tambahan kepada harga minyak. Menurut laporan syarikat perkhidmatan medan minyak "Baker Hughes", bilangan pelantar telah meningkat sehingga 374 unit. Peningkatan bilangan pelantar telah diperhatikan sepanjang tempoh lapan minggu. Ianya berkemungkinan bahawa peningkatan bilangan pelantar penggerudian akan berterusan, seperti jumlah pelantar penggerudian yang sedia ada di Amerika Syarikat adalah kira-kira 77% di bawah paras tertinggi yang dicatatkan pada Oktober 2014.

Makan Presiden Atlanta, Dennis Lockhart berkata pada Isnin bahawa beliau tidak pula mengenepikan kemungkinan kenaikan kadar faedah pada Mesyuarat kerajaan persekutuan akan datang yang kita makan pada bulan September. Jika ia berlaku, daya tarikan pelaburan USD akan meningkat.
Oleh yang demikian, faktor-faktor asas yang boleh menyebabkan penurunan harga minyak.

MInyak Brent: Saham Gazoline jatuh minggu lepas. Analisa Fundamental, 04.08.2016.
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas