Selepas Brexit pertumbuhan ekonomi di UK telah menjadi perlahankan. Pada hari Khamis, Bank England telah menurunkan ramalan pertumbuhan ekonomi mereka bagi tahun seterusnya ke tahap paling rendah. Menurut Bank England, pertumbuhan ekonomi pada tahun 2017 akan dijangka pada 0.8% berbanding 2.3% yang dijangka lebih awal.

Seperti yang dijangka, pada hari Khamis Bank England juga mengurangkan kadar faedah utama kepada serendah rekod 0.25%. Ini adalah penurunan kadar yang pertama sejak 2009. Kadar faedah mencecah tahap terendah dalam tiga abad. Bank Pusat British merancang untuk membeli bon-bon kerajaan bagi jumlah RM60 bilion pound dan bon-bon korporat bagi jumlah 10 billion pound. Ia juga dirancang untuk memberi pinjaman murah kepada bank perdagangan dalam tempoh empat tahun.

Sebagai tindak balas kepada keputusan Bank, kadar hasil bagi bon-bon kerajaan 10 tahun jatuh ke tahap rekod 0.644%, tetapi kemudian kembali sedikit. Semalam, indeks FTSE100S telah berkembang lebih tinggi daripada indeks saham dunia lain. FTSE100S telah berkembang sebanyak 1.6% berbanding penurunan dalam tempoh 6 perdagangan sesi berturut-turut.

Pada harga penutup Khamis lepas pasangan GBP/USD telah jatuh sebanyak 1.7% pada tahap 1.3100. Paun juga lemah terhadap pasangan Mata Wang utama. Semalam pasangan GBP/USD kembali sedikit; Walaubagaimanapun, paun adalah di bawah tekanan.

Perhatian para pelabur hari akan tertumpu pada pengeluaran buruh AS memasarkan data bagi bulan Julai, yang akan dikeluarkan pada 15:30 (GMT + 3). Adalah dijangkakan bahawa data akan menjadi positif. Ia dianggarkan bahawa bilangan pekerjaan baru yang diwujudkan di luar sektor pertanian Amerika Syarikat (Non-Farm Payrolls) pada bulan Julai akan 180.000. Kadar pengangguran akan berkurangan sebanyak 0.1% kepada 4.8.
Data pasaran buruh akan menunjukkan masa memungkinkan kenaikan kadar faedah oleh sistem Rizab Persekutuan AS. Data ini akan menjejaskan USD dan indeks saham AS dalam jangkamasa pendek dan sederhana.

GBP/USD: Bank England telah menurunkan kadar faedah untuk rekod terendah sebanyak 0.25%. Analisa Fundamental, 05/08/2016.
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas