Hari ini pada 04:30 (GMT + 3), RBA yang telah dibentangkan semua keputusan untuk mengurangkan kadar 1.5%, yang mengambil kira keputusan hari Selasa dan penilaian prospek masa hadapan untuk pertumbuhan ekonomi dan inflasi Australia.

RBA yang menjangkakan bahawa inflasi teras akan berada di bawah paras sasaran 2%-3%, dalam lingkungan sebanyak 1.5% hingga 2.5% menjelang akhir 2018. Terdahulu, pada bulan Mei, Bank Negara Australia menyatakan tentang penahanan prospek inflasi. Menurut RBA, pertumbuhan yang perlahan dalam upah, sumber-sumber yang tidak digunakan dalam pasaran buruh dan penurunan harga pajak gadai adalah faktor-faktor utama yang akan menyebabkan penahanan inflasi selama bertahun-tahun akan datang. RBA yang percaya bahawa KDNK akan diteruskan dan sektor perlombongan ekonomi Australia akan pulih daripada kemerosotan berpanjangan, ini disebabkan oleh pengurangan pelaburan.

Pasaran kewangan menyedari kemungkinan kadar dipotong sebelum akhir tahun ini. Walau bagaimanapun, dolar Australia meningkat Jumaat ini, walaupun RBA tersebut dinyatakan bahawa penurunan kadar faedah tambahan boleh didapati. Peningkatan adalah disebabkan oleh dua sebab: pasaran matawang telah pun dimasukkan ke dalam harga yang berkemungkinan penurunan kadar faedah; atau peserta pasaran menjangkakan data pada pekerjaan di luar sektor pertanian Amerika Syarikat, yang akan dikeluarkan hari ini pada 15:30 (GMT + 3). Adalah dijangkakan bahawa bilangan pekerjaan baru pada bulan Julai ialah 180.000 dan kadar pengangguran akan jatuh sebanyak 0.1% kepada 4.8%.

Laporan pasaran buruh AS akan mempengaruhi arah pergerakan semua matawang minggu depan. Jika data yang ternyata di bawah ramalan, USD akan jatuh di pasaran, kerana peserta pasaran menjangkakan kenaikan dalam USD dan mengenai kenaikan kadar faedah di Amerika Syarikat akan boleh dikurangkan dengan ketara.

AUD/USD: RBA akan mengurangkan kadar faedah lagi. Analisa Fundamental, 05.08.2016.
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas