Bilangan pekerjaan di luar sektor pertanian Amerika Syarikat telah berkembang sebanyak 255 000 pada bulan Julai berbanding unjuran sebanyak +180 000. Indeks bagi bulan Jun telah disemak semula daripada sehingga 287000 untuk 292000; dan dari 11000 untuk 24000 bulan Mei. Kadar pengangguran kekal tidak berubah (4.9% berbanding unjuran sebanyak 4.8%) dan 4.9% pada bulan Jun. Data ini telah dikeluarkann Jumaat lepas oleh pihak Jabatan Buruh AS, ini menyebabkan berlakunya peningkatan dalam USD di pasaran.

Indeks dolar WSJ, yangmana menilai kadar Mata Wang Amerika Syarikat berbanding matawang utama dunia 16 yang lain, telah meningkat sebanyak 0.3%. Data pekerjaan Amerika Syarikat ini telah menyebabkan penurun permintaan untuk aset Peti Deposit Keselamatan, termasuk emas.

Data pasaran buruh yang positif akan meningkatkan kebarangkalian kenaikan kadar faedah utama pada bulan September.

Pasaran hadapan emas di COMEX Disember ditutup sebanyak 1.7%, 1345.00 USD per troy aun, merupakan salah satu kemerosotan urusniaga yang kuat sejak 24 Mei. Harga spot emas jatuh 24USD per aun Jumaat lepas. Manakala sesi dagangan Isnin ini harga terus menurun.

Kadar faedah yang tinggi telah meletakkan tekanan pada emas, kerana emas tidak akan menghasilkan pendapatan faedah; maka ia mengalami kehilangan popular kerana peningkatan kos pinjaman untuk membeli dan menyimpan.

Walau bagaimanapun, pasaran menganggarkan kebarangkalian dasar monetari diperketatkan oleh persekutuan AS pada bulan September sebanyak 15% (9% sebelum penerbitan NFP tersebut). Dalam kes data laporan DPN KDNK AS yang lemah menyebabkan sukar untuk kerajaan persekutuan AS membuat keputusan bagi menaikkan kadar faedah pada bulan September.

Ianya berkemungkinan menyebabkan kerajaan persekutuan AS tidak akan menaikkan kadar faedah sebelum perbahasan pertama antara orang calon Presiden Hillary Clinton dan Donald Trump, yang dijadualkan pada September 26. Kadar faedah AS boleh meningkat sebanyak 0.25% pada Disember.

Harga emas akan disokong oleh kebimbangan mengenai keadaan ekonomi global dan penurunan kadar faedah oleh Bank-Bank Pusat beberapa dengan prospek lagi dasar monetari yang meredakan oleh Bank-Bank ini. Harga semasa emas telah meningkat sebanyak 28%, yang menjadikan kedudukan panjang yang kekal adalah lebih baik.

XAU/USD: Posisi Membeli adalah lebih baik.  Analisa Fundamental, 08/08/2016
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas