Mengikut kepada data yang dikeluarkan hari ini, harga pengguna Swiss jatuh sebanyak 0.4% pada bulan Julai berbanding nilai bulan sebelumnya dan sebanyak 0.2% berbanding tempoh yang sama tahun lepas. Jualan runcit di Switzerland menurun sebanyak 3.9% pada bulan Julai pada setiap tahun.

Jumaat lepas data positif untuk pasaran buruh AS bagi bulan Julai telah dikeluarkan. Bilangan pekerjaan di luar sektor pertanian US semakin meningkat kepada 255 000 berbanding unjuran sebanyak +180 000. Kadar pengangguran kekal tidak berubah (4.9% berbanding unjuran sebanyak 4.8%) dan 4.9% pada bulan Jun.

Selepas pembebasan data ini pasangan USD/CHF telah berkembang. Peningkatan dalam pasangan turut disokong oleh jangkaan kenaikan kadar di Amerika Syarikat sebelum akhir tahun ini. Peserta pasaran percaya bahawa kadar AS akan dipertingkatkan sebanyak 25 mata , sehingga kepada 0.75% pada bulan Disember.

Walau bagaimanapun, data pasaran buruh AS yang kuat akan tidak mencukupi untuk menggalakkan kerajaan persekutuan AS untuk menaikkan kadar faedah pada bulan September memandangkan KDNK AS yang lemah bagi Q2 (dalam Q2 KDNK AS telah berkembang sebanyak 1.2% dan 1.2% dengan bermusim pelarasan terhadap ramalan +2.6%) dan menjangkakan perbahasan pertama antara orang calon Presiden Hillary Clinton dan Donald Trump , dijadualkan pada September 26.

Walau bagaimanapun, jangkaan lebih dasar monetari yang meredakan di beberapa buah negara dengan ekonomi terbesar dan kenaikan kadar faedah di Amerika Syarikat sebelum akhir tahun ini telah menaikkan daya tarikan pelaburan USD. Ianya berkemungkinan bahawa sebelum akhir Ogos kenaikan USD akan berterusan, termasuk pasangan USD/CHF.

USD/CHF: Deflasi di Switzerland diteruskan.  Analisis Fundamental untuk 08/08/2016
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas