Dolar Australia adalah salah satu dari beberapa matawang dunia yang memegang posisi terhadap USD di pasaran Mata Wang. Pada permulaan perdagangan hari ini AUD/USD pasangan telah hampir mencapai paras tertinggi bulan Julai berhampiran tahap 0.7675. Peningkatan AUD adalah dicetuskan oleh kenaikan harga minyak dan komoditi dan kenaikan saham Asia dan Eropah.

Semalam, penarafan kredit berdaulat Korea Selatan telah dinaikkan dari 'AA-' untuk 'AA', yang mencetuskan kebangkitan dalam Mata Wang Asia sebelum bermulanya sesi semasa dan juga disokong dolar Australia.

Sebaliknya, menurut kaji selidik oleh Bank Negara Australia, syarat-syarat perniagaan dan keyakinan perniagaan telah berkurangan di Australia pada bulan Julai meningkat ketidakpastian tentang prospek jangka panjang ekonomi Australia. Keadaan Indeks perniagaan jatuh ke 8 pada bulan Julai berbanding 11 pada bulan Jun. Indeks keyakinan perniagaan jatuh ke 4 pada bulan Julai dari 5 pada bulan Jun.

Minggu lepas RBA memotong kadar faedah ke tahap 1.5%. Yang berikut sehingga semua Bank berkata bahawa inflasi teras akan di bawah paras sasaran 2%-3% dalam julat sebanyak 1.5% hingga 2.5% hingga akhir 2018. Menurut RBA, pertumbuhan yang perlahan dalam upah, sumber-sumber yang tidak digunakan dalam pasaran buruh dan penurunan harga pajakan akan membendung inflasi pertumbuhan dalam beberapa tahun akan datang.

Walaupun pembangunan ekonomi jangka pendek adalah memuaskan, risiko jangka panjang kepada ekonomi Australia semakin meningkat, yang mungkin memaksa pihak Bank rizab Australia untuk mengurangkan kadar faedah sebanyak dua kali tahun ini.

RBA dalam mesyuarat berikutnya yang akan diadakan pada 6 September. Selepas 21 September, kerajaan AS akan membuat keputusan tentang kadar faedah. Terdapat hanya 15% kebarangkalian bahawa kadar faedah akan dinaikkan di Amerika Syarikat sebelum perbahasan pertama antara orang calon Presiden Hillary Clinton dan Donald Trump, yang dijadualkan untuk September 26, dan selepas data KDNK yang lemah pada Q2, walaupun pasaran buruh AS data Julai adalah positif. Walau bagaimanapun, pasaran menjangkakan bahawa kadar di Amerika Syarikat akan dinaikkan sebanyak 0.25% pada akhir tahun.

Mengambil kira perbezaan dalam dasar-dasar kewangan Amerika Syarikat dan Australia, ianya berkemungkinan bahawa pasangan AUD/USD akan turun dalam jangka masa sederhana.

AUD/USD: Keadaan perniagaan di Australia telah merosot.  Analisa Fundamental, 09.08.2016
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas