Dengan pembukaan hari perdagangan hari ini USD jatuh berbanding matawang utama. Kebarangkalian berlaku kenaikan kadar faedah di Amerika Syarikat pada bulan September ialah 18%. Walau bagaimanapun, para pelabur adalah tidak tergesa-gesa untuk menutup kedudukan pendek pada USD.

Penurunan secara besar-besaran sebanyak USD telah mencetuskan peningkatan dalam NZD/USD pasangan kerana pembukaan hari dagangan sesi. Walau bagaimanapun, sejak awal sesi Eropah pasangan telah merosot. Semalam pada jam 24:00 (GMT + 3) keputusan kadar faedah oleh RBNZ yang akan diumumkan. Kebarangkalian kadar luka adalah 97%. Sekarang, kadar faedah dalam negara adalah di tahap 2.25%. Central Bank of New Zealand telah diturunkan kadar bulan Mac.

Laporan yang dibuat oleh RBNZ dalam akhir bulan Julai telah menyatakan bahawa berterusan rendah kadar inflasi dan kadar NZD, serta peningkatan tekanan kepada industri tenusu dan pembuatan yang tinggi adalah faktor negatif utama bagi pembangunan ekonomi negara. Menurut Ketua RBNZ Graeme Wheeler, dasar monetari yang meredakan adalah perlu untuk mengekalkan kadar purata inflasi di tengah-tengah Banjaran sasaran, iaitu 1%-3%.

Minggu lalu, Biro Perangkaan Australia mengeluarkan Indeks upah dan kaji selidik suku tahunan pekerjaan. Data menunjukkan pertumbuhan belenggu upah dan pekerjaan pada suku ke-2. Menurut laporan oleh RBNZ itu, inflasi jangkaan jumlah yang dihutang pada suku ke-3 kepada 1.7% (vs 1.6% pada suku sebelumnya), menunjukkan bahawa jangkaan inflasi di New Zealand kekal rendah.

Para ahli ekonomi menjangkakan bahawa kadar faedah di New Zealand akan dikurangkan kepada 1.5%. Menurut peserta pasaran menjangkakan penurunan kadar faedah oleh 25bps.p. sudah dimasukkan dalam harga NZD itu dan tidak akan menyebabkan penurunan ketara dalam Mata Wang. Walau bagaimanapun, RBNZ yang boleh mengejutkan pasaran jika kadar ini akan dikurangkan dengan serta-merta kepada 0.5%. Dalam kes ini, pasangan NZD/USD akan jatuh dengan mendadak. Satu pergerakan dalam Mata Wang New Zealand akan bergantung kepada keputusan dan Komen oleh pihak RBNZ.

Di sisi lain, data yang positif dalam pasaran buruh di Amerika Syarikat, yang dikeluarkan minggu lepas telah meningkat peluang kenaikan kadar di Amerika Syarikat sebelum akhir tahun ini. USD terus mengekalkan kedudukan dalam pasaran secara umum dan terhadap aset aman dan Mata Wang komoditi. Peserta pasaran percaya bahawa kadar akan dipertingkatkan sebanyak 25 mata asas, sehingga kepada 0.75% pada bulan Disember. Mengambil kira perbezaan akaun dalam dasar-dasar kewangan Amerika Syarikat dan New Zealand, adalah dijangkakan bahawa pasangan NZD/USD akan merosot di dalam jangka masa pertengahan.

NZD/USD: Pada jangkaan Mesyuarat RBNZ.  Analisa Fundamental, 10.08.2016
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas