Tidak tergesa-gesa untuk menutup kedudukan pendek pada USD, kerana data pasaran buruh yang kuat tidak boleh menjadi punca utama bagi peningkatan kadar pada bulan September, terutama sebelum perbahasan pertama antara calon-calon Presiden Hillary Clinton dan Donald Trump, yang dijadualkan untuk September 26.

Menurut data yang dikeluarkan pada Jumaat lepas, bilangan pekerjaan di luar sektor pertanian di Amerika Syarikat telah berkembang dengan 255 000 pada bulan Julai berbanding unjuran sebanyak +180 000). Indeks semakan Jun semakin bertambah daripada 287000 kepada 292000 Mei - dari 11000 untuk 24000. Kadar pengangguran kekal tidak berubah (4.9% berbanding unjuran sebanyak 4.8%) dan 4.9% pada bulan Jun. Data pasaran buruh yang positif telah timbul peluang kenaikan kadar faedah utama pada bulan September. Walau bagaimanapun, kebarangkalian dasar monetari diketatkan pada bulan September sebanyak 18% berbanding 9% sebelum penerbitan NFPR). Pada masa yang sama, terdapat tiada banyak sebab kenaikan Euro.

Ekonomi terbesar di zon Euro yang masih lemah. Ekonomi Jerman, peneraju ekonomi negara yang semakin merosot. ECB boleh melancarkan lebih banyak dasar monetari yang meredakan di zon Euro.

Minggu ini, perhatian pedagang akan diberi tumpuan data KDNK di Jerman dan Eropah, yang akan diketahui pada hari Jumaat (09:00 dan 11:00 GMT + 3 masing-masing). Data ini, bersama-sama dengan inflasi, adalah faktor utama yang mempengaruhi Dasar Monetari Bank Pusat Eropah. Berita hari ini akan merangkumi laporan bulanan mengenai bajet US dengan tinjauan ekonomi oleh kerjaan persekutuan AS Julai (buku Beige). Laporan akan dikeluarkan pada 21:00 (GMT + 3).

Hari ini, pada 24:00 keputusan kadar faedah RBNZ itu akan diketahui. Adalah dijangkakan bahawa kadar akan dikurangkan sebanyak 25 mata asas, tahap 2.00%. Pergolakan dalam pasaran dijangka meningkat pada tempoh masa ini, terutamanya secara berpasangan dengan dolar Amerika Syarikat.

EUR/USD: USD semakin merosot di pasaran.  Analisa Fundamental, 10.08.2016
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas