Disebabkan oleh peningkatan dalam stok perdagangan minyak di Amerika Syarikat dan peningkatan pengeluaran minyak di Arab Saudi untuk merekodkan paras tertinggi, harga minyak terus jatuh semalam. Pasaran hadapanuntuk Oktober bagi minyak mentah Brent pada pasaran hadapan ICE telah jatuh sebanyak 0.23%, 44.00 USD setong.

Maklumat dari Pentadbiran Jabatan tenaga AS berkata pada hari Rabu bahawa ketika minggu Julai 30-5 Ogos, rizab minyak di Amerika Syarikat telah meningkat sebanyak 1.055 juta tong. Ini bermakna bahawa rizab minyak negara telah mencapai 523.6 juta tong, 37.7% lebih tinggi daripada nilai purata lima tahun untuk masa ini tahun. Lebihan bekalan minyak di pasaran Amerika Syarikat dan dunia semakin meningkat. Menurut laporan OPEC bulanan, pengeluaran minyak di Arab Saudi pada bulan Julai telah berkembang mencecah paras tertinggi dalam rekod 10.67 juta tong sehari.

Menteri Tenaga Qatar, Muhammad bin Saleh Al-Garden berkata pada hari Isnin, OPEC akan mengadakan mesyuarat tidak formal pada September 26-28 di forum tenaga antarabangsa di Algeria. Walau bagaimanapun, rundingan tidak boleh membawa kepada apa-apa perjanjian untuk menghadkan pengeluaran minyak, dan ahli-ahli OPEC akan terus melindungi pasaran saham. Kadar pengeluaran minyak di dunia kekal tinggi. Mengikut ramalan oleh Amerika Syarikat Jabatan daripada tenaga (EIA), dikeluarkan pada hari Selasa, Amerika Syarikat akan menghasilkan 8.73 juta tong minyak sehari pada 2016. Lebih awal, ia telah dijangka bahawa tahap pengeluaran minyak tahun ini akan 8.61 juta tong sehari.

Kenaikan harga minyak sejak awal tahun ini, telah menimbulkan pertambahan bilangan operasi pelantar penggerudian di Amerika Syarikat. Menurut syarikat perkhidmatan medan minyak "Baker Hughes Inc.", angka ini telah meningkat selama enam minggu berturut-turut. Up to date, bilangan pelantar adalah 381.

Harga minyak kekal di bawah tekanan akibat jangkaan kadar faedah meningkat di Amerika Syarikat menjelang akhir tahun ini, yang akan membawa kepada pengukuhan USD. Pasaran berkenaan bahawa harga mungkin mencecah $35 setong dalam tempoh beberapa bulan akan datang. Faktor-faktor asas juga turut menguntungkan sebab penurunan harga minyak.

Minyak Mentah Brent: Rizab minyak AS telah berkembang.  Analisis fundamental bagi 11.08.2016
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas