Data AS yang dikeluarkan pada hari Selasa lepas, menunjukkan bahawa produktiviti tenaga kerja di luar sektor pertanian Amerika Syarikat telah menurun sebanyak 0.5% pada Q2 berbanding unjuran sebanyak meningkat sebanyak 0.4%. Penurunan Indeks telah direkodkan bagi suku ketiga berturut-turut.

Walaupun data yang positif pada pasaran Buruh AS, yang dikeluarkan Jumaat lepas, data KDNK AS yang lemah dan produktiviti tenaga kerja untuk Q2 telah mengurangkan kebarangkalian berlakunya peningkatan kadar faedah di Amerika Syarikat dalam tempoh beberapa bulan akan datang.

Menurut pasaran hadapan bagi kadar faedah, kebarangkalian daripada kenaikan kadar September 12%, berbanding 15% sehari lebih awal dan 18% pada hari Jumaat lepas.

Ia adalah lebih cenderung bahawa kadar faedah AS akan dinaikkan sebanyak 0.25% pada bulan Disember.

Pada pendapat lain, banyak bank-bank pusat di dunia memilih untuk mematuhi dasar monetari meredakan. Semalam, RBNZ telah diturunkan kadar faedah di New Zealand sebanyak 0.25% kepada 2.0% dan menyatakan meredakan dasar monetari yang lebih yang mungkin pada masa akan datang.

Menurut statistik Swiss yang dikeluarkan lebih awal minggu ini, harga pengguna jatuh sebanyak 0.4% pada bulan Julai berbanding bulan sebelumnya dan sebanyak 0.2% berbanding tempoh yang sama tahun lepas. Jualan runcit di Switzerland yang menurun 3.9% pada setiap tahun pada bulan Julai.

Pada masa yang sama, keadaan pasaran buruh Swiss adalah positif. Kadar pengangguran telah telah beransur-ansur pada tahap 3.3% (mengikut data yang dipaparkan pada hari Selasa), tinggal salah satu yang paling rendah Eropah dan dunia.

Bank Negara Switzerland secara tradisi menyokong kadar pertukaran rendah franc Switzerland kepada kadar semasa yang terlalu tinggi. SNB yang mempunyai hak untuk campur tangan dalam pasaran mata wang dan penjualan Mata Wang Negara untuk mengurangkan permintaan terhadap franc. SNB tersebut telah tidak pernah dimaklumkan tentang rancangan yang sama ada sebelum atau selepas campur tangan. Fakta ini jelas menghalang pembelian secara agresif franc.

Ianya berkemungkinan bahawa USD akan mengekalkan kedudukan yang kukuh dalam pasaran pertukaran asing, termasuk pasangan USD/CHF sebelum akhir bulan Ogos, walaupun kebarangkalian rendah kadar kenaikan di Amerika Syarikat pada bulan September. Dalam hal data makro-ekonomi AS yang positif kedudukan panjang pada USD akan meningkat menjelang akhir tahun ini.

USD/CHF: kebarangkalian yang rendah untuk kenaikan kadar faedah Amerika Syarikat.    Analisis Fundamental September bagi 11/08/2016
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas