Hari ini pada 09:00 (GMT + 3) KDNK Jerman untuk Q2 telah dikeluarkan, serta Indeks pengguna untuk Julai. Seperti yang dijangka, indeks tersebut telah meningkat sebanyak 0.4%. Ia seolah-olah bahawa ekonomi negara Jerman, peneraju ekonomi negara semakin merosot.

Saham-saham Eropah dan Mata Wang Eropah hampir tidak bertindak balas terhadap data ini. Pada permulaan sesi Eropah indeks saham Eropah EuroStoxx50 adalah peringkat penutup semalam 3045.0, dan pasangan EUR/USD didagangkan pada tahap 1.1140.

Menurut maklumat semalam dari Kementerian ekonomi Jerman, pertumbuhan ekonomi pada Q2 perlahan disebabkan oleh pertambahan permintaan pengguna dan eksport yang lebih rendah. Ekonomi German Q1 semakin meningkat 0.7% berbanding suku tahun sebelumnya.

Menurut data yang dikeluarkan semalam, indeks harga pengguna (IHP) di Perancis jatuh sebanyak 0.4% pada bulan Julai berbanding bulan sebelumnya dan meningkat sebanyak 0.2% berbanding dengan Julai 2015. Harga produk dalam industri pembuatan telah menurun sebanyak 2.9% pada bulan Julai berbanding dengan bulan sebelumnya; harga pakaian dan Kasut telah menurun sebanyak 14%.

Indeks Harga pengguna (IHP) di Itali jatuh sebanyak 1.9% pada bulan Julai berbanding bulan sebelumnya dan 0.2% berbanding dengan Julai 2015.

Mengikut kepada data yang dikeluarkan pada akhir bulan lepas, KDNK Perancis pada Q2 menunjukkan pertumbuhan sifar berbanding dengan suku sebelumnya, manakala KDNK Sepanyol telah berkembang sebanyak 0.7% selepas meningkat sebanyak 0.8% pada Q1.

Walaupun berlaku penurunan dalam kadar faedah untuk zon Euro yang merekodkan terendah dan jumlah pembelian aset yang besar, inflasi dalam negara adalah di bawah paras sasaran sebanyak 2%.

Situasi dalam sektor luaran dan dalaman perdagangan telah merosot dan pertumbuhan ekonomi kadar dalam zon Euro telah perlahan selepas Brexit.

Hari ini pada 12:00 (GMT + 3) KDNK Eropah dan data pengeluaran perindustrian Q2 akan dikeluarkan. Data ini akan mempengaruhi tentang dasar Bank Pusat Eropah di masa depan. Pada 15:30 (GMT + 3) U.S. data jualan runcit dan Indeks Harga Pengeluar bagi Julai akan diterbitkan, yang merupakan indikator inflasi yang paling penting. Adalah dijangkakan bahawa semasa pergolakan ini tempoh dalam Euro, USD, indeks Eropah dan Amerika akan tinggi.

Sekiranya data yang lemah, ECB akan nampaknya terus lagi dasar monetari yang meredakan di zon Euro, yang akan mempunyai kesan positif ke atas pasaran saham Eropah, tetapi Euro boleh melemahkan secara signifikan.

Mesyuarat ECB tersebut akan diadakan pada 8 September.

EUR/USD: dalam jangkaan data KDNK Eropah.  Analisa Fundamental, 12.08.2016
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas