Kepada Menteri Tenaga dari Qatar, Muhammad bin Saleh Al-Garden berkata pada Isnin, OPEC berkemungkinan mengadakan mesyuarat tidak formal pada September 26-28 di forum tenaga antarabangsa di Algeria. Pernyataan oleh Khalid al-falikha itu, Menteri Tenaga dari Arab Saudi yangmana Arab Saudi berhasrat untuk bekerjasama dengan lain-lain minyak yang negara-negara pengeluar untuk menstabilkan harga minyak, telah menyebabkan kenaikan harga minyak sebanyak 4%. Harga minyak mentah WTI dan Brent telah berkembang kepada paras tertinggi tiga minggu.

Mata Wang komoditi, termasuk AUD dan CAD menerima sokongan daripada kenaikan harga minyak. Sektor minyak dan gas merupakan item penting eksport Australia.

Awal minggu ini, RBNZ telah menurunkan kadar faedah sebanyak 0.25% kepada 2.0% dan menyatakan bahawa meredakan lebih kewangan di negara ini adalah mungkin. Sebagai tindak balas kepada keputusan ini, New Zealand dolar telah meningkat secara mendadak di pasaran. Pasangan AUD/USD telah juga meningkat sebanyak hampir 50 mata disebabkan oleh keputusan pihak RBNZ. Ekonomi Australia dan New Zealand yang sangat berkaitan antara satu sama lain dan kedua-duanya tertumpu pada eksport. Barangan utama eksport pada kedua-dua negara adalah bahan mentah dan produk pertanian.

Di sisi lain, USD jatuh pada hari Rabu berbanding Mata Wang utama, seperti jangkaan kenaikan kadar faedah di Amerika Syarikat telah menurun selepas pelepasan lemah data AS buruh produktiviti dalam Q2 pada hari Selasa. Ini adalah penurunan produktiviti tenaga kerja kuat sejak 1979 dan ini sebenarnya tidak akan membenarkan Fed untuk meningkatkan kadar faedah pada bulan September.

Kadar faedah yang rendah mengurangkan daya tarikan pelaburan USD dan mempunyai kesan positif ke atas harga komoditi dan matawang komoditi seperti dolar Kanada, Australia dan New Zealand. Dolar Australia yang didagangkan di peringkat tertinggi sejak akhir April lalu, menerima sokongan daripada pasaran saham yang kukuh daripada Australia dan harga stabil bagi bijih besi, salah satu daripada item-item utama eksport Australia.

Minggu lepas, RBA tersebut telah mengeluarkan ramalan, yang menunjukkan bahawa inflasi akan mencapai julat sasaran 2%-3% sehingga Disember 2018.

Kadar inflasi yang rendah akan mempengaruhi keputusan kadar faedah oleh RBA itu. Walaupun Bank Negara Australia sudah menurunkan kadar faedah untuk rekod terendah sebanyak 1.5% awal bulan ini, ekonomi banyak mengharapkan kepada tambahan kadar potongan, yang akan menghalang kenaikan dolar Australia.

Mengambil kira akaun jangkaan kenaikan kadar oleh kerajaan persekutuan AS pada penghujung tahun ini, adalah dinasihatkan supaya berhati-hati apabila membuka posisi yang panjang di AUD/USD pasangan.

AUD/USD: Kenaikan harga minyak akan menyokong AUD.  Analisa Fundamental, 12.08.2016
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas