Selepas kenyataan minggu lepas oleh Menteri Arab Saudi tenaga Khalid al-falikha bahawa negara boleh memperkenalkan langkah-langkah untuk menstabilkan pasaran minyak, Isnin ini, harga minyak terus meningkat.

Mesyuarat tidak formal daripada OPEC, yang meliputi 14 buah negara, dijangka penghujung September. September niaga hadapan minyak mentah WTI pada NYMEX berlalu 39 sen, dan didagangkan pada tahap 44.88USD setong pagi ini. Oktober hadapan bagi minyak mentah Brent di pasaran hadapan ICE di London telah meningkat sebanyak 0.75% sehingga 47.32 USD setong.

Pada permulaan sesi Eropah spot-harga minyak mentah Brent terletak berhampiran tahap 47.30 USD setong.

Tiga bulan yang lalu, Putera Mahkota Arab Saudi Mohammed bin Salman berkata dalam temubual beliau untuk Bloomberg bahawa Arab Saudi akan membekukan pengeluaran minyak atau mengurangkan jumlah pengeluaran hanya jika utama menghasilkan minyak negara-negara lain termasuk Iran akan bersetuju untuk melakukan perkara yang sama.

Menteri di Kementerian minyak Iran Bijan Zanganeh berkata bahawa idea untuk menghadkan pengeluaran hanya satu jenaka.

Pengeluaran minyak di Iran meningkat kepada 3,63 juta tong sehari pada bulan Julai, menghampiri sekatan pra tahap 4 juta tong sehari. Menurut penganalisis, fakta ini mungkin memaksa Iran untuk bersetuju untuk membekukan pengeluaran minyak.

Kenaikan harga minyak juga disokong oleh unjuran daripada pihak antarabangsa tenaga agensi (IEA), yang berkata Khamis lepas bahawa lebihan minyak rizab akan jatuh disebabkan oleh permintaan yang tinggi bagi minyak di dunia.

Sementara itu, Rabu, Jabatan Amerika Syarikat tenaga dilaporkan tentang kenaikan minyak komersial rizab oleh 1.055 juta tong pada minggu Julai 30 - Ogos 5, yang berjumlah 523.6 juta tong minyak mentah. Nombor ini adalah sebanyak 37.7% lebih tinggi daripada nilai purata lima tahun untuk masa ini tahun.

Laporan bulanan OPEC menunjukkan bahawa pengeluaran minyak di Arab Saudi telah berkembang ke tahap rekod 10.67 juta tong sehari pada bulan Julai. Jumlah pengeluaran OPEC pada bulan Julai telah berkembang hingga 33.1 juta tong sehari.

Jumlah minyak yang aktif drilling rig di Amerika Syarikat terus meningkat. Minggu lepas Jumlah mereka telah meningkat sebanyak 15 pelantar, untuk 396 unit.

Lebihan minyak di pasaran Amerika Syarikat dan di dunia berkembang.

Kenyataan oleh Menteri Tenaga Arab Saudi tentang kesediaan untuk menerima persetujuan tentang pembekuan pengeluaran minyak boleh menjadi berkenaan sebagai hanya lisan intervensi. Jumaat ini, Kementerian Tenaga Amerika Syarikat akan mengeluarkan laporan rizab minyak minggu lepas. Jika saham meningkat, harga minyak boleh jatuh.

Minit-minit mesyuarat FOMC, yang akan menjadi terkenal pada hari Rabu (21:00 GMT + 3), juga boleh memberi kesan kepada harga minyak. Jika minit menunjukkan kemungkinan kenaikan kadar di Amerika Syarikat dalam tempoh terdekat, USD akan berkembang di pasaran Mata Wang, manakala komoditi harga, termasuk minyak boleh menurun.

Minyak Brent: Harga minyak terus meningkat. Analisa Fundamental, 15.08.2016
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas