Hari ini, statistik makro-ekonomi penting UK, Jerman, zon Euro dan USA akan dikeluarkan. Pergolakan dalam pasaran pertukaran asing dijangka akan menjadi tinggi. Selepas jam 11:30 (GMT + 3) Indeks British runcit dan harga pengguna dan pengeluar harga indeks untuk Julai akan dikeluarkan; pada 12:00 PM ZEW Indeks perniagaan sentimen dan jangkaan di Jerman dan zon Euro bagi bulan Ogos akan diketahui dan perdagangan imbangan negara pada bulan Jun. Jumaat lepas, penting makro-ekonomi statistik negara diterbitkan, yang menunjukkan bahawa KDNK Eropah pada Q2 telah berkembang sebanyak 0.3% berbanding suku sebelumnya dan 1.6% pada setiap tahun. Data bertemu dengan jangkaan. Menurut yang lain berita yang dikeluarkan pada Jumaat lepas, Jerman KDNK telah berkembang sebanyak 0.4% berbanding suku sebelumnya.

Indeks Harga pengguna (IHP) di Perancis jatuh sebanyak 0.4% pada bulan Julai berbanding bulan sebelumnya dan meningkat sebanyak 0.2% berbanding dengan Julai 2015. Indeks Harga pengguna (IHP) di Itali jatuh pada bulan Julai sebanyak 1.9% berbanding bulan sebelumnya dan sebanyak 0.2% berbanding dengan Julai 2015. Menurut data yang dikeluarkan pada penghujung bulan lepas, KDNK Perancis pada Q2 menunjukkan pertumbuhan sifar berbanding dengan suku sebelumnya, sementara KDNK Sepanyol telah berkembang sebanyak 0.7% selepas meningkat sebanyak 0.8% pada Q1.

Adalah dijangkakan bahawa Indeks ZEW akan menunjukkan pemulihan dalam perniagaan sentimen yang telah semakin merosot selepas Brexit. Jika ia berlaku, Euro akan naik. Di sisi lain, data jualan runcit AS pada bulan Julai yang lemah, data KDNK pada Q2 dan produktiviti buruh, yang ditayangkan minggu lepas, telah mengurangkan kebarangkalian berlakunya peningkatan kadar faedah di Amerika Syarikat pada bulan-bulan akan datang. Ini sebenarnya boleh menyebabkan kemerosotan dalam USD.

Ekonomi Eropah kehilangan momentum, terutamanya menjadi jelas terutamanya Brexit dan bilangan penganas di Eropah. Walaupun kadar faedah dalam zon Euro telah diturunkan ke paras terendah dalam rekod dan aset pembelian program telah diperluaskan, inflasi di zon Euro adalah di bawah paras sasaran sebanyak 2%.

Faktor-faktor ini meningkatkan kemungkinan perkembangan langkah rangsangan oleh Bank Pusat Eropah tahun ini, yang akan memberikan tekanan tambahan kepada Euro. Pada hari Khamis pada 14:30 (GMT + 3) minit-minit mesyuarat ECB pada bulan Julai akan dikeluarkan. Peserta pasaran cuba untuk mencari petunjuk pelan dasar monetari yang lebih banyak meredakan di zon Euro pada bulan September.

EUR/USD: Pelabur menunggu jangkaan perangkaan penting.  Analisa Fundamental, 16.08.2016
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas