Data-data yang bercanggah dan kenyataan-kenyataan wakil-wakil negara-negara pengeluar minyak yang utama terus menggoncangkan pasaran minyak. Sejak awal bulan Ogos harga minyak Brent meningkat sebanyak kira-kira $7 setong, pantulan dari peringkat sokongan berhampiran 41.70.

Harga pada hari Selasa telah meningkat kepada tahap bulanan di tengah-tengah berita bahawa Amerika Syarikat sedang merancang mesyuarat dengan ahli-ahli OPEC pada bulan Oktober. Berita diperkukuhkan dengan harapan bahawa pengeluar minyak utama akan bersetuju untuk menghadkan pengeluaran.

Apabila mencapai tempatan paras tertinggi semalam berhampiran tahap 49.30 hari ini harga minyak semakin turun secara sederhana.

Tanda-tanda bahawa Iran mungkin akan tidak mengambil bahagian dalam Mesyuarat September OPEC (26-28 September) menunjukkan bahawa Mesyuarat di Algeria boleh berakhir tanpa sebarang tindakan untuk menstabilkan pasaran minyak. Iran berhasrat untuk menghadkan pra pengeluaran minyak yang berjumlah kira-kira 4-4,2 juta tong sehari. Dan, seperti yang dilaporkan semalam oleh wakil-wakil negara, pengeluaran minyak di Iran adalah tidak mungkin untuk sampai ke tahap ini sebelum waktu Mesyuarat OPEC.

Pada hari Selasa, jurucakap Kementerian minyak Iran berkata bahawa Iran belum lagi memutuskan untuk mengambil bahagian dalam Mesyuarat September OPEC.

Keyakinan mengenai persetujuan negara yang menghasilkan minyak utama bagi membekukan pengeluaran akan lemah kerana ia muncul selepas penyata lebih awal oleh pihak Menteri Tenaga dari Arab Saudi dan ramalan optimistik daripada agensi tenaga Antarabangsa (IEA) mengenai kemungkinan mengurangkan minyak berlebihan dunia rizab hasil daripada permintaan yang tinggi.

Marilah kita ingat bahawa harga minyak bermula dengan kenaikkan mendadak selepas kenyataan Menteri Tenaga Arab Saudi Khalid al-Falih minggu lepas yang negara bersedia untuk menjalankan minyak pasaran langkah-langkah penstabilan dan menyertai keputusan OPEC membekukan tahap pengeluaran. Menteri Petroleum Nigeria, yang juga merupakan ahli OPEC, berkata Isnin bahawa kebarangkalian mencapai satu perjanjian pada bulan September adalah rendah.

Sokongan untuk harga minyak yang dipinjamkan oleh kelemahan Dolar US tengah-tengah harapan lemah agak tidak lama lagi kesan kenaikan kadar faedah di Amerika Syarikat. Menurut Kumpulan CME, kontrak hadapan pada kadar faedah akaun untuk 18% kebarangkalian kenaikan kadar pada bulan September dan 51% kebarangkalian the Fed mengetatkan polisi pada bulan Disember.

Peserta pasaran minyak menunggu untuk data mingguan terhadap minyak dan produk minyak rizab di Amerika Syarikat, yang akan dikeluarkan semalam pada 17:30 (GMT + 3). Dalam beberapa minggu kebelakangan, kumulatif AS minyak dan produk minyak rizab meningkat, dan kenaikan mereka seterusnya boleh memberi tekanan ke atas harga.

Selain itu, perhatian pasaran kewangan akan diberi tumpuan hari penerbitan ini pada 21:00 minit-minit mesyuarat persekutuan, telah berlangsung Julai 26-27.

Jika minit mengandungi isyarat kemungkinan kenaikan kadar pada bulan September, dollar akan mengukuhkan secara mendadak di pasaran Mata Wang. Dalam kes ini harga komoditi termasuk minyak, boleh menurun.

Minyak Brent: Penerbitan minit mesyuarat Julai bagi Rizab Persekutuan AS dan Bekalan Minyak. Analisa Fundamental, 17.08.2016
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas