Selepas awal minggu ini, Presiden Persekutuan Reserve Bank San Francisco John Williams mengisyaratkan kemungkinan berlaku peningkatan tahap sasaran inflasi, yang akan membenarkan kerajaan persekutuan AS untuk mengekalkan kadar faedah yang rendah untuk jangka masa yang panjang, dolar AS telah merosot dengan ketara berbanding kebanyakan Mata Wang saingan di pasaran pertukaran asing. Dolar AS jatuh ke tahap terendah sejak bulan Jun.

Indeks Harga pengguna (IHP) di Amerika Syarikat yang diterbitkan hari ini kekal tidak berubah pada bulan Julai, menunjukkan bahawa inflasi kekal sederhana. Pada awal minggu lepas AS juga melihat data agak lemah pada produktiviti KDNK dan tenaga kerja dalam Q2.

Sama sekali ini memberi kesan kepada majoriti daripada peserta pasaran bahawa kerajaan persekutuan adalah tidak mungkin untuk menaikkan kadar faedah di AS pada bulan-bulan akan datang dalam konteks inflasi yang rendah dan data KDNK yang lemah, walaupun prestasi agak kukuh pasaran buruh di Amerika Syarikat. Pasaran dianggarkan kebarangkalian kenaikan kadar pada bulan September sebagai 18% dengan kebarangkalian yang 51% polisi tightening Fed pada bulan Disember.

Walau bagaimanapun, pasaran boleh memandang rendah kerajaan persekutuan tentang isu penentuan kenaikan kadar. Presiden kerajaan persekutuan New York William Dudley berkata semalam bahawa ekonomi negara akan kukuhkan lewat tahun ini dan pilihan raya presiden Amerika Syarikat tidak akan mempengaruhi keputusan kadar faedah kerajaan persekutuan.

Wakil-wakil lain kerajaan persekutuan AS, Presiden Persekutuan Reserve Bank Atlanta Dennis Lockhart berkata semalam bahawa sebab-sebab untuk menaikkan kadar faedah pada bulan September telah menjadi semakin menarik. Menurutnya, mesyuarat tersebut daripada pihak Persekutuan pasaran terbuka Jawatankuasa (FOMC hari esok) berjadual untuk September 20-21 akan mempertimbangkan data ekonomi makro yang baru masuk dan berhasrat untuk menaikkan kadar. Lockhart juga berkata bahawa "ada kebarangkalian bahawa tahun ini kerajaan persekutuan akan menaikkan kadar sebanyak dua kali." Tahun depan AS akan menaikkan kadar dua kali atau lebih lagi,"kata Dennis Lockhart.

Kedengaran Kenyataan kerajaan persekutuan tentang Nota “discordant” dan sebagai amaran kepada peserta pasaran, yang mencadangkan tambahan terhadap penyusutan dollar.

Dalam konteks kenaikan kadar faedah di AS, logam berharga kehilangan daya tarikan pelaburan mereka, kerana kos belian dan menyimpan akan meningkat, dan logam berharga ini tidak menjana pendapatan sendiri. Berbanding dengan emas, Perak mempunyai satu faktor penting yang menyokong permintaan untuknya, kerana ia merupakan bahan mentah untuk industri, dan semasa tempoh pemulihan dan pertumbuhan industri permintaan bagi logam berharga ini meningkat.

Hari ini, pelabur akan menunggu minit-minit mesyuarat kerajaan persekutuan yang diadakan pada Julai 26-27, yang akan disiarkan pada jam 21:00 (GMT + 3). Jika minit memberi isyarat kemungkinan kenaikan kadar pada bulan September, dollar akan mengukuhkan secara mendadak di pasaran Mata Wang. Tetapi yang rhetoric lebih belenggu FOMC hari esok yang terkandung dalam minit mungkin juga gagal kuat mempengaruhi kemunculan menurun pembetulan dalam harga logam, termasuk emas dan Perak.

Walau apa pun, kerajaan persekutuan akan secara beransur-ansuran mengetatkan dasar monetari di Amerika Syarikat. Persoalannya adalah tentang kadar dan terma-termanya.

XAG/USD: Penurunan dolar yang terhadap aset Peti Deposit Keselamatan mungkin dihentikan. Analisa Fundamental, 17.08.2016
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas