Selepas pelancaran indeks harga bagi Amerika Syarikat pada hari Selasa, dan minit mesyuarat Julai bagi pihak Persekutuan pasaran terbuka Jawatankuasa (FOMC) pada hari Rabu, dolar jatuh secara besar-besaran di pasaran pertukaran asing. Indeks Harga pengguna (IHP) yang disiarkan pada hari Selasa kekal tidak berubah di Amerika Syarikat pada bulan Julai, menunjukkan bahawa inflasi kekal sederhana. Minit FOMC yang menunjukkan bahawa terdapat kesepakatan antara pemimpin-pemimpin persekutuan tentang kewangan mengetatkan di Amerika Syarikat pada bulan-bulan akan datang.

Dari sudut lain, pasaran minyak menyediakan maklumat yang memberangsangkan mengenai kemungkinan menghasilkan kejayaan dalam Mesyuarat OPEC yang akan datang pada bulan September. Menurut laporan akhbar, agenda mesyuarat akan memasukkan isu ini, jika tidak mengurangkan pengeluaran minyak, maka, sekurang-kurangnya, pembekuan pengeluaran pada parasnya sekarang.

Dolar Kanada, yang menggunakan Mata Wang komoditi, yang tinggal adalah responsif kepada ciri dinamik di pasaran minyak.

Kanada merupakan pengeksport minyak. Minyak merupakan sumber hasil eksport di Kanada, dan harga minyak mempunyai korelasi yang kuat dengan petikan dolar Kanada.

Sejak awal bulan Ogos, harga minyak telah meningkat sebanyak 22% dalam tempoh tiga minggu trend yang hampir terpantul. Satu aliran yang sama disaksikan dalam pasangan USD/CAD, yang telah menurun hampir akhir Ogos, kecuali hari Jumaat, 5 Ogos, Bilakah data kuat AS buruh pasaran datang dan dolar AS mengukuh pada hari tersebut hampir seluruh pasaran Mata Wang.

Pada bulan Julai, Bank Kanada mengekalkan kadar faedah pada 0.5%, mencatatkan bahawa pertumbuhan ekonomi di Kanada adalah tidak seragam dari suku ke suku. Bank menurunkan ramalan bagi KDNK sebanyak 1.3% daripada 1.7% pada 2016 dan 2.2% daripada 2.3% pada tahun 2017.

Hari ini, dolar AS yang sedang pulih kedudukan di pasaran pertukaran asing, termasuk pasangan USD/CAD.

Penyata semalam oleh Presiden San Francisco Bank Rizab Persekutuan John Williams bahawa bank pusat perlu mula menaikkan kadar faedah "lebih cepat daripada kemudian", disokong dollar.

Ianya berkemungkinan bahawa peserta pasaran kewangan boleh memandang rendah the Fed penentuan tentang isu kenaikan kadar. Penjual dolar boleh ditangkap tidak bersedia.

Hari ini berita yang diberi perhatian adalah data untuk Kanada dijangka pada 15:30 (GMT + 3). Penunjuk inflasi terpenting (jualan runcit bagi bulan Jun, indeks harga pengguna Julai) akan diterbitkan. Nilai-nilai yang tinggi petunjuk akan mengukuhkan Mata Wang dan Kanada sebaliknya.

USD/CAD: Canadian Dollar sebagai Mata Wang komoditi. Analisa Fundamental, 19.08.16
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas