Minggu lepas penyata dari beberapa Pegawai-pegawai Persekutuan AS yang menunjukkan bahawa terdapat kebarangkalian yang tinggi untuk AS meningkatkan kadar faedah di AS pada bulan-bulan akan datang, ini disumbang daripada pengukuhan dolar pada pasaran pertukaran asing dan penyusutan harga logam, termasuk emas.

Selepas minit-minit mesyuarat FOMC Julai dibebaskan pada hari Rabu oleh pihak Persekutuan AS, dolar jatuh secara besar-besaran di pasaran pertukaran asing. Minit itu menunjukkan bahawa terdapat kesepakatan antara pemimpin-pemimpin persekutuan tentang penyekatan kewangan di Amerika Syarikat pada bulan-bulan akan datang. Persekutuan pula tidak mengambil tanggungjawab tentang kenaikan kadar, menjadikannya jelas bahawa ia akan bergantung kepada petunjuk ekonomi AS yang akan datang.

Walau bagaimanapun, pada hari Jumaat, dolar AS kembali ke posisi yang sebelum ini hilang selepas dua wakil pengurusan persekutuan membuat kenyataan yang menguatkan jangkaan kenaikan kadar faedah utama tahun ini. Pada hari Selasa, Presiden Persekutuan Reserve Bank Atlanta Dennis Lockhart berkata beliau pula tidak mengenepikan tentang kenaikan kadar pada bulan September. "Tahun depan kami akan menaikkan kadar dua kali atau lebih lagi," kata Dennis Lockhart. Pada hari Selasa, Presiden Federal Reserve New York William Dudley berkata bahawa bank negara terletak di titik di mana ia perlu kenaikan kadar.

Kenyataan oleh Presiden Persekutuan Reserve Bank San Francisco John Williams yang beliau buat pada hari Khamis lepas bahawa bank pusat perlu mula menaikkan kadar faedah "lebih cepat daripada kemudian", disokong dolar pada hari Jumaat.

Pasaran Niaga hadapan emas COMEX Disember pada hari Jumaat ditutup 0.8% pada 1346.20 dolar setiap troy auns.

Kenaikan kadar faedah yang biasanya meletakkan tekanan pada emas, kerana dalam kes ini, aset Pendapatan faedah akan menjadi lebih popular. Dolar kukuh juga membuat emas jatuh, harga mana yang diwakili oleh matawang US, kurang menarik bagi pemegang-pemegang Mata Wang lain sebagai kos pinjaman bagi maksud tersebut dan menyimpan tumbuh.

Fischer Stanley Naib Pengerusi Persekutuan pada hari Ahad ini juga optimistik tentang prospek jangka pendek, mengatakan bahawa sasaran 2% inflasi adalah mungkin tercapai, dan pertumbuhan ekonomi, menurut harapannya, akan "mempercepatkan" ke atas beberapa suku yang akan datang.

Komen Fisher ini juga membawa kepada jangkaan peningkatan ucapan Pengerusi Persekutaun Janet Yellen akan diadakan pada persidangan Persekutuan di Jackson Hole minggu ini.

Jika J. Yellen memberikan tanda-tanda bahawa kemungkinan kadar kenaikan pada bulan September, dollar akan mengukuhkan secara mendadak di pasaran Mata Wang.

Walau bagaimanapun, risiko lain yang berkaitan dengan keadaan ekonomi global, serta kadar faedah yang rendah di beberapa Bank-Bank Pusat dunia dengan prospek lagi penurunan kadar dasar monetari akan menyokong harga emas.

XAU/USD: Harga emas adalah lebih murah di tengah-tengah campur tangan secara lisan. Analisa Fundamental, 22.08.2016
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas