Positif data diterbitkan minggu lepas di jualan runcit di UK pada Julai melebihi jangkaan ahli ekonomi. Jualan runcit di UK pada bulan Julai, bulan pertama selepas Brexit referendum, telah meningkat sebanyak 1.4% dan 5.9% y-o-y (ramalan: pertumbuhan sebanyak 0.2% dan 4.2%, masing-masing).

Selama tiga hari GBP/USD pasangan meningkat hampir tiga angka, sampai 1.3035. Walau bagaimanapun, pada hari Jumaat GBP/USD pasangan jatuh di tengah-tengah penutupan kedudukan dolar pendek di hujung minggu dagangan dan Komen-Komen daripada sejumlah pegawai persekutuan tentang kebarangkalian yang tinggi tentang peningkatan kadar faedah awal meningkat di Amerika Syarikat. Pasangan GBP/USD dibuka hari ini dengan penurunan dan meningkat secara mendadak pada sesi awal Eropah. Walau bagaimanapun, tambahan pertumbuhan bagi pasangan dihentikan seketika.

Dagangan Hari ini hari dicirikan oleh peniaga-peniaga yang gementar dengan forum ekonomi yang akan datang di Jackson Hole di Amerika Syarikat. Juga pada hari Jumaat jam 11:30 (GMT + 3) data KDNK UK bagi suku ke-2 (pra pelancaran) akan diterbitkan.

Britain berada di kedudukan pertama mengenai kenaikan peratus tahunan dalam KDNK antara semua ekonomi terkuat di dunia. Data ekonomi makro yang positif yang dipaparkan minggu lepas memberi kita harapan bahawa ekonomi UK telah tidak runtuh selepas referendum. Sebelum ini, Bank England berkali-kali menyatakan bahawa kekurangan pasaran buruh dan pertumbuhan KDNK adalah faktor utama yang mempengaruhi keputusannya mengenai kadar dan dasar monetari di UK secara keseluruhannya.

Data KDNK yang dinamik positif (dijangka akan meningkat sebanyak 0.6% dan 2.2% y-o-y) juga akan memberi lebih banyak keyakinan bukan sahaja kepada Bank England pada Mesyuarat akan datang yang dijangka bagi September 15, tetapi juga kepada peniaga-peniaga yang percaya bahawa paun sudah terlebih dari segi jualan di pasaran pertukaran asing dan kebimbangan mengenai kedudukan ekonomi UK kerana Brexit yang dibesar-besarkan.

Minggu depan turun-naik tertinggi dijangka dalam pasangan GBP/USD kerana pengaruh bertentangan dengan harapan ucapan oleh Janet Yellen di forum ekonomi dan KDNK UK positif bagi suku ke-2.

Semua ini akan diketahui pada hari Jumaat. Waktu ucapan Janet Yellen pada hari Jumaat akan dimaklumkan secara berasingan.

GBP/USD: Pemulihan paun dijeda semalam. Analisa Fundamental, 22.08.2016
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas