Acara utama bagi dolar minggu ini akan menjadi ucapan Janet Yellen Pengerusi Persekutuan di Simposium ekonomi Tahunan di Jackson Hole (Amerika Syarikat). Ucapan beliau yang dijadualkan pada hari Jumaat dan Sabtu, dan masa ucapan beliau akan dimaklumkan secara berasingan.

Peserta pasaran bersedia untuk mendengar kata-kata umum daripada Yellen mengenai situasi semasa, keadaan yang menguntungkan di pasaran buruh dan inflasi yang stabil di Amerika Syarikat. Ianya juga tidak mungkin bahawa Yellen akan memberi isyarat untuk kenaikan kadar faedah pada bulan September, dan dia mungkin akan mengatakan yang sekali lagi bahawa kenaikan kadar faedah AS tahun ini didapati masih samar. Opsyen ini mengambil kira faktor dalam senario utama. Kadar faedah yang dianggarkan kebarangkalian kadar kenaikan sebanyak 0.25% pada bulan Disember pada kira-kira 50%.

Penyusutan semasa dolar di pasaran pertukaran asing sempurna menunjukkan sentimen pelabur terhadap tindakan oleh Amerika Syarikat kewangan pihak berkuasa. Data ekonomi AS lemah yang dikeluarkan pada awal bulan Ogos (KDNK dan buruh produktiviti bagi suku ke-2) akan tidak membenarkan persekutuan untuk menaikkan kadar dalam keadaan sekarang, walaupun data positif dari AS buruh pasaran yang diterima pada bulan Julai, dan kadar faedah dinyatakan dengan jelas daripada pegawai-pegawai kerajaan persekutuan lain pada minggu lepas tentang kemungkinan peningkatan awal di Amerika Syarikat.

Pada masa ini pasangan USD/JPY adalah berdekatan dengan tahap sokongan 100.00. Dan, pada pendapat ramai peserta pasaran, kejayaan di peringkat ini dan penurunan ke peringkat 99,00 (terendah sejak November 2013 dan berikutan referendum keahlian di UK di Kesatuan Eropah) adalah menunggu masa ketibaannya.

Melainkan kerajaan persekutuan mengambil pendirian sukar untuk jelas dasar monetarinya dan mula untuk menaikkan kadar faedah. Tetapi ramai pelabur telah meramalkan apa-apa peningkatan dalam Januari 2017, dan yang lebih pesimistik adalah di tengah-tengah 2017.

Mesyuarat Bank Jepun dan kerajaan persekutan akan datang, akan berbincang mengenai dasar monetari yang dijadualkan untuk September 20-21.

USD/JPY: Pecahan tahap 100.00 adalah hanya menunggu masa. Analisa Fundamental, 23.08.2016
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas