Hari ini, dan kemungkinan sehingga hujung minggu ini, perhatian para peniaga akan memberi tumpuan kepada ucapan Janet Yellen Pengerusi Persekutuan di Forum ekonomi Tahunan di Jackson Hole yang dirancang untuk hari Jumaat.

Semalam dan sejak pembukaan dagangan minggu ini, terdapat penyusutan sedikit pada dolar Amerika. Walau bagaimanapun, data positif semalam di pasaran perumahan di Amerika Syarikat disiarkan pada jam 17:00 (GMT + 3), dollar AS kembali pada posisi sebelum ini hilang di pasaran pertukaran asing.

Sebelum ucapan di Yellen dolar AS meningkat berbanding dengan Mata Wang utama 10. Indeks dolar WSJ, yang menggambarkan nilai Dolar US berbanding sebakul matawang 16, meningkat sebanyak 0.07% kepada 85.76.

Peserta-peserta pasaran menunggu ucapan Yellen untuk memberikan garis panduan mengenai peningkatan dalam kadar faedah bagi Kerajaan Persekutuan AS. Walau bagaimanapun, kemungkinan besar, J. Yellen akan bercakap secara umum mengenai keadaan semasa hal ehwal, situasi yang menguntungkan di pasaran buruh dan inflasi yang stabil di Amerika Syarikat. J. Yellen hampir tidak akan menyebut tentang kenaikan kadar pada bulan September, dan adalah mungkin untuk mengatakan lagi bahawa kenaikan kadar faedah di Amerika Syarikat pada tahun ini. Ditengah-tengah data AS yang lemah tentang produktiviti buruh dan pertumbuhan KDNK suku ke-2, Kerajaan Persekutuan adalah tidak mungkin untuk pergi ke hadapan dengan kenaikan kadar pada bulan-bulan akan datang, walaupun aktif campur tangan secara lisan oleh Kerajaan Persektuan mengenai kemungkinan kenaikan kadar yang awal.

Nada neutral J. Yellen boleh difahami oleh pelabur sebagai isyarat kecenderungan kepada dasar sederhana, yang akan meletakkan tekanan pada dolar AS. Jika J. Yellen memberikan walaupun sedikit kemungkinan kenaikan kadar pada bulan September, dolar AS akan mengukuhkan secara mendadak di pasaran Mata Wang.

Pada masa yang sama, ekonomi Australia telah menunjukkan tanda-tanda memperlahankan pertumbuhan tempahan.

Sebagai contoh, pembinaan struktur Kejuruteraan telah terus merosot. Di dalam suku ke-2 pengurangan struktur kejuruteraan awam adalah yang terbesar dalam hampir 16 tahun.

Minggu lepas Moody's agensi telah memberikan ramalan bagi penarafan Bank Australia iaitu empat terbesar' kepada negatif daripada stabil, justifikasi keputusan ini dengan pertumbuhan yang lembap dalam keuntungan akibat pertumbuhan gaji lambat, kadar faedah yang rendah, saingan kuat dan hutang isi rumah yang semakin meningkat.

Lebih awal pada bulan Ogos, RBA yang mengeluarkan ramalan bahawa inflasi akan kekal di luar julat sasaran 2%-3% sehingga Disember 2018. Inflasi yang rendah akan menjadi faktor utama dalam keputusan pada kadar faedah di Australia. Bank negara Australia menurunkan kadar rendah rekod baru sebanyak 1.5% awal bulan ini, dan ramai ahli ekonomi menjangkakan potongan kadar akan berlaku lagi. Ini akan menjadi satu faktor yang negatif bagi dolar Australia dalam jangka masa pertengahan.

AUD/USD: Perhatian pedagang bertumpu kepada Ucapan dari Janet Yellen. Analisa Fundamental, 24.08.2016
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas