Hari ini benar-benar penuh dengan berita ekonomi yang penting. Selepas penerbitan dari data yang lemah, yen Jepun telah mengukuh sebanyak 20 mata, manakala indeks Nikei purata saham berakhir hari turun 1.2%.

Pada bulan Julai, indeks harga pengguna teras jatuh sebanyak 0.4%. Bank Jepun masih mempunyai kesukaran yang mempercepatkan kadar inflasi, walaupun dasar monetari yang kukuh yang meredakan atur cara dalam usaha untuk mencapai sasaran inflasi sebanyak 2%. Dan nampaknya, Bank Jepun lagi mungkin perlu untuk merangsang inflasi dalam ekonomi ketiga terbesar di dunia.

Pada 11:30 (GMT + 3) menjangkakan penerbitan data terpenting bagi UK (KDNK bagi suku ke-2 (pra pelancaran). Peningkatan sebanyak 0.6% dan 2.2% y-o-y dijangka).

Pelepasan awal indeks harga KDNK dan data tahunan KDNK AS bagi suku ke-2 (ramalan - 1.1% pertumbuhan) dijangkakan pada 15:30. Indeks inflasi dan Indeks Harga perbelanjaan penggunaan peribadi di Amerika Syarikat bagi suku ke-2 (pra pelancaran). Ia dijangka meningkat sebanyak 1.9% dan 1.7% masing-masing.

Walau bagaimanapun, acara paling penting hari akan ucapan Janet Yellen pada persidangan tahunan di Jackson Hole. Pelabur akan dapat menilai prospek masa depan tentang kenaikan kadar faedah Amerika Syarikat.

Kadar faedah persekutuan menunjukkan kebarangkalian yang 57% daripada kenaikan kadar bulan Disember, kebarangkalian kenaikan kadar faedah AS pada bulan September dianggarkan sebanyak 18% (berbanding 12% minggu lepas). Peserta pasaran yang lebih konservatif meramalkan kadar pertama kenaikan tidak lebih cepat daripada Januari, dan kemungkinan besar - di tengah-tengah 2017.

Aktiviti perdagangan yang rendah hari ini. Indeks dolar WSJ, yang menjejaki Mata Wang Amerika Syarikat terhadap sebakul matawang 16, berakhir sesi pada hari Khamis yang hampir tidak berubah.

Data ekonomi makro yang agak positif dari Amerika Syarikat disiarkan pada hari Khamis pula membantu dollar, dan hari selepasnya terus merosot di pasaran pertukaran asing.

Pelabur tegar percaya bahawa Yellen mungkin memberikan tanda-tanda tentang kadar kenaikan pada bulan September atau pasti menunjukkan prospek dasar kewangan persekutuan AS.

Pada masa yang sama, kenyataan oleh beberapa pegawai persektuan minggu lepas, menunjukkan bahawa kemungkinan peningkatan kadar faedah di AS pada bulan-bulan akan datang adalah tinggi, menyumbang kepada pengukuhan dolar di pasaran pertukaran asing dan penyusutan harga logam, termasuk emas.

Peningkatan kadar faedah biasanya meletakkan tekanan pada emas, kerana dalam kes ini, aset-aset Pendapatan faedah akan menjadi lebih popular. Satu dolar kukuh juga membuat emas, harga mana yang diwakili oleh matawang US, kurang menarik bagi pemegang-pemegang Mata Wang lain sebagai kos pinjaman bagi maksud tersebut dan menyimpan tumbuh.

Ucapan Janet Yellen dijadualkan jam 17:00 (GMT + 3). Lebih dekat kepada peristiwa itu, adalah dinasihatkan untuk menutup posisi. Jika J. Yellen memberikan tanda-tanda bahawa kemungkinan kenaikan kadar pada bulan September, dollar akan mengukuhkan secara mendadak di pasaran Mata Wang.

XAU/USD: Dolar Menurun Hari ini. Analisa Fundamental, 26.08.2016
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas