Di sidang Jackson Hole Janet Yellen Pengerusi Persekutuan menyatakan keyakinan bahawa "kes untuk menambah kadar dana Persekutuan telah diperkukuhkan dalam beberapa bulan kebelakangan ini." Pada masa yang sama, Yellen juga menandakan bahawa kadar adalah berkemungkinan akan kekal hampir dengan paras terendah seperti tahun yang berikutnya, dan mungkin lebih lama. "Memandang ke hadapan, FOMC menjangkakan pertumbuhan sederhana dalam kasar sebenar (KDNK), tambahan pengukuhan dalam pasaran buruh, dan inflasi yang meningkat kepada 2 peratus dalam tempoh beberapa tahun. Berdasarkan tinjauan ekonomi ini, FOMC menjangka bahawa peningkatan beransur-ansur dan kadar dana Persekutuan akan menjadi sesuai dari semasa ke semasa",-kata Yellen.

Ramai peserta pasaran kewangan, kenyataan Yellen yang mengandungi tonasi yang bercanggah tentang prospek dasar monetari AS.

Lebih yakin telah diterapkan di kalangan para pelabur dengan komen-komen dari Naib Pengerusi Persekutuan Stanley Fischer, yang percaya bahawa bank pusat Amerika Syarikat boleh menaikkan kadar faedah bulan depan.

Walau bagaimanapun, Fischer menambah bahawa "tetapi ini tidaklah perkara-perkara yang kita tahu sehingga kami dapat melihat data."

Oleh itu, muslihat kadar faedah mungkin kenaikan di Amerika Syarikat, dan oleh itu kedudukan dolar di pasaran Mata Wang, kekal.

Akhirnya pada Simposium Jackson Hole Gabenor BOJ En Haruhiko berkata satu frasa sudah biasa yang bank negara akan "tidak teragak-agak" untuk mengambil langkah-langkah kawalan tambahan untuk mencapai sasaran tahap inflasi di Jepun.

Pasangan USD/JPY melompat 130 mata semasa Komen-Komen oleh persekutuan pada hari Jumaat lepas, dan kini pasangan ini terus meningkat. Sepanjang sesi perdagangan Asia pasangan USD/JPY mengukuh kepada 102.30, paras tertinggi sejak 12 Ogos.

Pasangan USD/JPY mungkin masih meningkat sebelum Mesyuarat persekutuan dan Bank Jepun pada September 20-21 di tengah-tengah perbezaan dalam dasar-dasar kewangan di Amerika Syarikat dan Jepun. Walau bagaimanapun, pada masa akan datang, menurut banyak ahli ekonomi, dollar akan terus melemahkan terhadap matawang yen.

Hari ini, kami menjangka data dari Amerika Syarikat. Pada 15:30 (GMT + 3) Indeks inflasi untuk Amerika Syarikat pada bulan Julai (perbelanjaan penggunaan peribadi, peribadi pendapatan / perbelanjaan) akan diterbitkan. Jika angka itu lebih tinggi, ia akan menyokong dolar, dan sebaliknya.

Esok pada 02:30 kami menjangka data makro di Jepun pada bulan Julai (isi rumah, perbelanjaan, kadar pengangguran, runcit jualan di Jepun - paling penting petunjuk tahap inflasi dan Jepun buruh pasaran). Turun naik tinggi dijangka bukan sahaja di dalam matawang yen, tetapi merentasi keseluruhan pasaran saham Asia.

USD/JPY: dolar Amerika mencecah setinggi dua minggu berbanding matawang yen. Analisa Fundamental, 29.08.2016
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas