Indeks utama KOF, mennganggap petunjuk ekonomi yang stabil di Switzerland, jatuh di bawah 100.0 (99.8 vs unjuran 102.3 dan 102.7 pada bulan Julai) pada bulan Ogos, iaitu paras terendah sejak Disember 2015.

Penunjuk pekerjaan di Switzerland yang diterbitkan bersama-sama dengan Indeks KOF pada Q2 meningkat sebanyak 25,000 pekerja (4.903 juta berbanding 4.878 juta pada suku tahun 1). Pengangguran, yang masih kekal dalam julat 3.5%-4.0% untuk jangka masa yang panjang, masih merupakan satu yang terendah di dunia, itulah kekuatan ekonomi Swiss.

Swiss France agak perlahan setelah data dilaporkan.

Pasangan USD/CHF meningkat secara mendadak pada hari Jumaat lepas, selepas kenyataan persekutuan mengenai dasar monetari prospek di Amerika Syarikat.

"Memandang ke hadapan, FOMC menjangkakan pertumbuhan sederhana dalam kasar sebenar (KDNK), tambahan pengukuhan dalam pasaran buruh, dan inflasi yang meningkat kepada 2 peratus dalam tempoh beberapa tahun. Berdasarkan tinjauan ekonomi ini, FOMC berterusan untuk menjangka bahawa peningkatan beransur-ansur kadar dana Persekutuan akan menjadi sesuai dari semasa ke semasa", kata Janet Yellen semasa ucapan beliau di Hari Simposium Ekonomi di Jackson Hole pada hari Jumaat. "Kes itu untuk menambah kadar dana Persekutuan telah mengukuhkan lagi dalam beberapa bulan kebelakangan," - tambah Yellen. Fischer Stanley Naib Pengerusi Persekutuan menyatakan dirinya bahkan lebih khusus, dia percaya bahawa bank pusat Amerika Syarikat boleh menaikkan kadar faedah bulan depan. Walau bagaimanapun, Fischer menambah bahawa "ini adalah tidak perkara-perkara yang kita tahu sehingga kami dapat melihat data."

Sebagai tindak balas ke atas penyata tersebut dollar diperkukuhkan secara mendadak di pasaran Mata Wang. Hari ini, sejak pembukaan hari dagangan, pasangan terus berkembang.

Peniaga perlu memberikan perhatian terhadap Indeks inflasi di Jerman pada bulan Ogos (pra pelancaran) yang disiarkan pada jam 15:00 (GMT + 3). Indeks ini mempunyai kesan ke atas euro dan saham Eropah, yang akan ditunjukkan dalam pergerakan EUR/USD dan lain-lain, terutamanya Eropah, dolar pasangan. 16:00 indeks harga rumah di Amerika Syarikat dari agensi “Standard & Poor's” pada bulan Jun telah diterbitkan, yang merupakan petunjuk penting bagi pasaran Amerika Syarikat hartanah, dan 17:00 - tahap keyakinan pengguna di Amerika Syarikat pada bulan Ogos, mencerminkan keyakinan pengguna dalam pembangunan ekonomi negara.

Pada hari Jumaat (15:30 GMT + 3) data “Non-Farm PayRolls” untuk Amerika Syarikat (NFPR) bagi bulan Ogos akan diterbitkan. Kadar pertumbuhan ini dijangka 180,000 pekerjaan baru. Data yang kuat mengenai bilangan pekerjaan akan meningkatkan kebarangkalian berlakunya kenaikan kadar yang awal, yang akan mengukuhkan dolar AS, dan begitulah sebaliknya.

USD/CHF: prospek ekonomi Switzerland telah merosot. Analisa Fundamental, 30.08.2016
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas