Selepas penurunan sejak pembukaan hari perdagangan hari ini, dolar AS telah meningkat di pasaran pertukaran asing sejak awal sesi Eropah.

Mata Wang komoditi khususnya menerima bantuan daripada data ekonomi yang positif dari China yang dibentang pada sesi Asia.

Data Pembuatan PMI di China pada bulan Ogos meningkat kepada 22 bulan tinggi daripada (50.4 vs 49.9 ramalan). Bacaan di atas 50 menunjukkan aktiviti yang berkembang.

Walau bagaimanapun, peserta pasaran akan menunggu data kunci untuk minggu ini - data pasaran buruh di Amerika Syarikat pada bulan Ogos, yang akan disiarkan pada hari Jumaat pada 15:30 (GMT + 3). Data yang dikeluarkan sebahagian besarnya akan mempengaruhi keputusan kerajaan persekutuan untuk menaikkan kadar faedah di Amerika Syarikat pada Mesyuarat Persekutuan pada September 20-21 yang akan datang.

Kadar pertumbuhan sebanyak bukan-Farm PayRolls dijangka pada 180,000 pekerjaan baru. Data yang kuat mengenai bilangan pekerjaan akan meningkatkan kebarangkalian berlakunya kenaikan kadar yang awal. Dalam menjangkakan acara ini, peniaga-peniaga Laraskan kedudukan mereka dalam pasaran pertukaran asing.

Switzerland mengeluarkan laporan yang bercanggah hari ini. SVME PMI bagi bulan Ogos adalah lebih baik daripada jangkaan (51 vs 50.5 ramalan dan 50.1 pada bulan Julai), jualan runcit, menganggarkan jumlah jualan runcit, yang dianggap petunjuk keyakinan pengguna di Switzerland telah meningkat secara tahunan pada bulan Ogos kepada nilai Julai (-2.2% vs-3.1 ramalan % dan-3.9% pada bulan Julai), tetapi masih kekal di wilayah yang negatif.

Sebagai tindak balas kepada penerbitan Swiss franc penyusutan, dan pasangan USD/CHF meningkat hampir 50 mata. Berkaitan dengan matawang lain, dolar AS adalah juga "berlaku serangan itu."

"Kes itu untuk meningkatkan kadar faedah utama telah meningkat dalam beberapa bulan kebelakangan," - kata Pengerusi Fed Janet Yellen minggu lepas di Jackson Hole. Naib Pengerusi Kerajaan Persekutuan Stanley Fischer menyatakan dirinya secara lebih khusus, dia percaya bahawa bank pusat Amerika Syarikat boleh menaikkan kadar faedah bulan depan.

Para pelabur bersedia untuk pengukuhan secara besar-besaran dolar Amerika. Pencetus kepada pengukuhan ini akan berlaku semasa data pasaran buruh yang akan diterbitkan pada hari Jumaat ini.

USD/CHF: data yang bercanggah untuk Switzerland. Analisa Fundamental, 01.09.2016
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas