Semasa sesi Asia pada hari Jumaat, dolar AS adalah hampir tidak berubah berbanding euro dan matawang lain. Pelabur-pelabur menunggu lebih awal daripada pelepasan data pasaran buruh Ogos di Amerika Syarikat, yang akan diterbitkan hari ini pada 15:30 (GMT + 3).

Laporan ini boleh menjelaskan prospek jangka pendek bagi polisi monetari sistem Rizab Persekutuan.

Penunjuk pertumbuhan pekerjaan di Amerika Syarikat (bukan-Farm PayRolls) pada bulan Ogos biasanya jatuh di bawah pengaruh faktor cuaca, dan bagi lima tahun berturut-turut, hal itu tidak mewajarkan jangkaan pasaran. Kadar pertumbuhan bukan-Farm PayRolls dijangka akan 180 000 pekerjaan baru. Walau bagaimanapun, beberapa ekonomi menjangkakan peningkatan kami kerja-kerja luar pertanian pada bulan Ogos pada 150,000.

Jika sisihan melebihi 20%, dolar AS akan jatuh mendadak di pasaran pertukaran asing, kerana jangkaan kenaikan kadar faedah di AS pada bulan-bulan akan datang, terutamanya pada bulan September, baik boleh dilemahkan dengan ketara sekali. Keputusan menaikkan kadar faedah di AS akan dibuat pada Mesyuarat persekutuan pada 20-21 September.

Penunjuk ekonomi makro AS datang samar-samar semalam. Ramai di antara mereka bertukar menjadi lemah daripada nilai-nilai yang diramalkan.

Indeks aktiviti perniagaan dalam sektor pembuatan pada bulan Ogos adalah 52 mata (unjuran sebanyak 52.1 Mata), penunjuk keadaan ekonomi dalam sektor pembuatan ISM pada bulan Ogos adalah 49.4 mata (unjuran pertumbuhan sehingga 52 mata), ISM beransur-ansur pecutan Indeks inflasi pada bulan Ogos juga muncul di bawah jangkaan (53 vs 55, masing-masing).

Indeks dolar WSJ, yang menggambarkan nilai Mata Wang Amerika Syarikat berbanding 16 Mata Wang lain, adalah turun 0.3%, kepada 86.75. Dolar AS menurun pasangan EUR/USD juga terhadap paun, New Zealand, dan dolar Australia.

Pada kadar ini kerajaan persekutuan tidak pergi panjang untuk kenaikan kadar faedah pada bulan September. Oleh itu, daripada laporan pasaran buruh bergantung banyak keputusan kadar faedah AS. Ciri-ciri ini, Loretta Mester Presiden Pesrsekutuan Cleveland berkata pada hari Khamis bahawa peningkatan beransur-ansur dalam kadar adalah perlu. Walau bagaimanapun, dia pula tidak ditetapkan tempoh masa kebangkitan.

Manakala euro, minggu depan (8 September) mesyuarat tetap ECB akan diadakan. Dalam tahun-tahun kebelakangan, lemah petunjuk makro-ekonomi kawasan euro berada. ECB mungkin sekali lagi dimasukkan ke dalam agenda soalan kemungkinan mereda baru dasar monetari, dan ini akan mengenakan tekanan kepada euro dan pasangan EUR/USD.

EUR / USD: dalam tumpuan perhatian - para pelabur mengenai pasaran buruh AS. Analisis fundamental 02.09.2016
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas