Data yang dikemukakan oleh pihak Pejabat Perangkaan Persekutuan Jerman menunjukkan pengurangan baki imbangan perdagangan luar negara yang positif. Mengambil kira imbangan perdagangan asing turun naik bermusim negara berkurangan kepada 19.4 bilion Euro pada bulan Julai berbanding 21.4 bilion pada bulan Jun. Eksport Jerman menurun sebanyak 2.6% berbanding dengan bulan sebelumnya dan sebanyak 10% berbanding tempoh yang sama tahun lepas. Kira-kira imbangan akaun semasa Jerman yang positif pada bulan Julai adalah 18.6 bilion Euro berbanding 26.3 bilion pada bulan Jun dan 25.4 bilion Euro Julai lepas.

Pengeluaran industri, yang merupakan bahagian terpenting dalam ekonomi negara, merupakan bahagian utama Jerman eksport. Pengurangan eksport sebanyak 2.6% pada bulan Julai (bulan pertama selepas referendum UK Brexit) mempunyai peningkatan ramalan suram kelembapan ekonomi Eropah.

Data yang dikeluarkan oleh Eurostat awal minggu ini juga menunjukkan penurunan dalam perbelanjaan oleh isi rumah dan kerajaan. Pertumbuhan KDNK Eropah pada Q2 adalah 0.3% (+1.6% ke atas terma-terma Tahunan). Pertumbuhan KDNK dalam zon Euro dalam Q1 telah disemak semula kepada 0.5% daripada 0.6%. Oleh itu, pertumbuhan ekonomi dalam tempoh 6 bulan pertama tahun ini adalah lebih perlahan daripada yang dilaporkan sebelum ini. Data Suruhanjaya Eropah dikeluarkan minggu lepas yang menunjukkan penurunan keyakinan Syarikat dan isi rumah dalam zon Euro pada bulan Ogos. Bank Negara gagal untuk mencapai tahap sasaran inflasi selama lebih daripada tiga tahun.

Walaupun perangkaan makro-ekonomi Eropah yang lemah serta ancaman Deflasi di Eropah, ECB telah meninggalkan dasar monetari yang tidak berubah pada hari Khamis. Kemudian, Presiden ECB Mario Draghi tidak bercakap mengenai langkah-langkah insentif baru buat pertama kalinya dalam masa dua tahun. Terdapat tiada sebarang petunjuk sama ada langkah-langkah tersebut akan diperkenalkan.

Euro telah memanjang keputusan, sebelum keputusan Mesyuarat ECB dan kemudian mula merosot secara mendadak semasa ucapan Mario Draghi. Eropah indeks saham dan bon-bon kerajaan juga jatuh selepas ucapan oleh M. Draghi.

Dengan pembukaan hari perdagangan hari ini dan semasa sesi Eropah, USD telah meningkat dalam pasaran pertukaran asing berbanding dengan Mata Wang utama. Harga emas dan minyak juga semakin berkurangan walaupun data dari di US Department of Energy dikeluarkan semalam pada pengurangan yang kuat rizab minyak di Amerika Syarikat (-14.513 juta tong).

Hari ini pada 11:30 (GMT + 3) kira-kira data British terhadap perdagangan asing untuk Julai dan ramalan inflasi harga pengguna akan dikenali. Penurunan sebanyak ramalan akan mempunyai negatif yang memberi kesan pada paun, dan begitulah sebaliknya. Pada masa penerbitan data turun naik dijangka meningkat dalam paun dan Indeks di Bursa Saham London FTSE100. Euro di cross-pasangan EUR/GBP boleh juga terjejas.

Hari ini pada (14:45 GMT + 3) ucapan oleh Presiden Fed Boston, Eric Rosengren akan dikeluarkan. Beliau pernah menjadi penyokong mengekalkan dasar monetari yang lembut, dan kemudian berubah pandangan beliau. Ia akan menjadi menarik untuk tahu apa yang dia akan berkata selepas pembebasan petunjuk makro-ekonomi AS yang negatif dan selepas Mesyuarat ECB semalam.

EUR/USD: ECB mengekalkan dasar monetari yang tidak berubah  Analisa Fundamental, 09/09/2016
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas