Walaupun berlaku kenaikan harga minyak yang disebabkan oleh pengurangan drastic dari stok minyak AS minggu lepas, pasangan AUD/USD semakin merosot pada akhir minggu dagangan. Penurunan pasangan telah meningkat selepas keputusan dasar monetari di ECB semalam dan pengambilan keuntungan pada penghujung minggu dagangan secara ringkas kedudukan pada USD.

Pada hari Khamis Bank Pusat Eropah meninggalkan dasar monetari tidak berubah dan Presiden Mario Draghi telah mengumumkan pengenalan langkah-langkah rangsangan baru atau tidak memberi apa-apa petunjuk bahawa langkah-langkah tersebut boleh diperkenalkan kemudian buat pertama kalinya dalam masa dua tahun. Indeks saham Eropah dan bon-bon kerajaan Eropah arga jatuh begitu juga Mata Wang komoditi.

Penurunan dalam rizab minyak AS seolah-olah hanya sementara, dan minggu depan rizab minyak mungkin meningkat sekali lagi. Hanya beberapa peserta pasaran menjangkakan OPEC akan dapat mencapai satu perjanjian untuk membekukan pengeluaran minyak pada Mesyuarat akan datang di Algeria.

Ia dijangka bahawa kadar faedah kerajaan AS akan meningkat pada bulan September, yang meningkatkan peluang dasar monetari mereda di Australia. Matawang negara lemah akan telah menyokong pelbagai sektor ekonomi seperti pelancongan, pendidikan, minyak dan gas dan perlombongan.

Ramalan daripada Bank Negara Australia menunjukkan bahawa kadar inflasi di negara itu akan kekal rendah dalam masa terdekat. Penunjuk inflasi, peningkatan jualan runcit pada bulan Ogos dan data kos pengeluaran dalam sektor swasta bagi Q2 menunjukkan angka miskin (0.0% dan-5.4% masing-masing). Bank rizab Australia telah melaksanakan dasar monetari yang meredakan bulan Mei dan Ogos, mengurangkan kadar daripada 2.0%, (yang telah dikekalkan sejak Mei) kepada 1.5%.

Bank rizab Australia boleh mengurangkan kadar tambahan pada 4 Okt, apabila pada mesyuarat yang berikutnya atau pada bulan November bagi mempercepatkan pertumbuhan ekonomi, jika inflasi kekal rendah, yang akan menjadi satu faktor yang negatif sebanyak AUD yang.

Berita hari ini akan merangkumi ucapan oleh Presiden Persekutuan Boston Eric Rosengren(at 14:45 (GMT+3). Ia akan menjadi menarik untuk mengetahui pendapat beliau mengenai prospek untuk dasar monetari AS selepas pembebasan perangkaan makro-ekonomi negatif AS dan Mesyuarat ECB semalam. Komen beliau boleh memberi sokongan tambahan kepada USD.

Pada jam 20:00 dalam laporan syarikat perkhidmatan medan minyak Baker Hughes akan dikeluarkan, yang akan menunjukkan bilangan pelantar penggerudian yang aktif di Amerika Syarikat. Ini adalah satu petanda yang penting pembangunan sektor minyak Amerika Syarikat ekonomi. Data ini mungkin mempunyai kesan yang ketara kepada harga minyak dan komoditi matawang seperti dalam dolar Kanada dan Australia. Peningkatan bilangan pelantar penggerudian boleh menjejaskan harga minyak dan dolar Australia.

AUD/USD: harga Mata Wang komoditi akan berkurangan.  Analisa Fundamental, 09/09/2016
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas