Indeks saham Eropah menurun pada pembukaan hari dagangan hari ini, berikutan contoh Indeks Amerika, yang jatuh pada penutup semalam. Indeks Dow Jones Industrial Average jatuh sebanyak 1.4%, S & P500 sebanyak 1.5% dan komposit Nasdaq jatuh sebanyak 1.1%.

Kemungkinan daripada kenaikan kadar faedah oleh kerjaan persekutuan AS minggu depan telah menimbulkan Jual yang tajam AS saham indeks dan bon-bon kerajaan.

Kedudukan yang tidak menentu, termasuk pilihan raya presiden Amerika Syarikat, yang akan berlangsung pada bulan November, kemungkinan kadar faedah kenaikan sebelum akhir tahun dan awal rundingan rasmi UK jalan keluar dari Kesatuan Eropah menyebabkan ketidakstabilan dalam pasaran kewangan dan mencetuskan jualan aset isky

Ambil perhatian bahawa emas sebagai aset Keselamatan juga semakin merosot. USD menjadi aset yang kegemaran pasaran kewangan. Lebih awal pada bulan Ogos, Pengerusi Kerajaan Persekutuan AS, Janet Yellen dan Naib Pengerusi, Stanley Fischer, memberi kepada memahami bahawa mereka sudah bersedia untuk menaikkan kadar faedah dalam kes data ekonomi yang positif. Jumaat lepas, Presiden Persekutuan Boston Eric Rosengren juga berkata bahawa terdapat semua alasan untuk mengetatkan dasar monetari, yang akan membantu mengelakkan kepanasan ekonomi.

Indeks Eropah StoxxEurope600 jatuh lagi sebanyak 1% penurunan masa lalu meneruskan tiga sesi. Indeks tersebut berada di bawah tekanan daripada penurunan harga minyak dan tidak aktif ECB berhubung dengan program QE di zon Euro.

Minggu lepas, kadar faedah Bank Pusat Eropah dikekalkan tidak berubah. Kadar deposit Bank perdagangan juga ditinggalkan pada tahap sebelumnya-0.4%, kadar faedah yang utama adalah 0%. Presiden ECB Mario Draghi pula tidak mencadangkan untuk memperkenalkan apa-apa langkah-langkah insentif untuk kali pertama dalam masa dua tahun, Walau bagaimanapun, beliau berkata bahawa pakar-pakar akan mengkaji semula program QE yang melibatkan pembelian aset bagi jumlah 80 bilion Euro setiap bulan untuk mencapai kejayaan pelaksanaan program ini. ECB telah gagal untuk melawan inflasi amat rendah dalam negara setakat ini.

Indeks saham Eropah EuroStoxx50 adalah juga menurun pada awal sesi Eropah, merosot di bawah tahap sokongan penting 3010.0 dan 2995.0. (lihat analisis teknikal 14/09/2016)

Hari ini pada 12:00 (GMT + 3) data penting Eropah akan dikeluarkan, seperti jumlah pengeluaran perindustrian di zon Euro pada bulan Julai, bulan pertama selepas Brexit. Menurut ramalan Indeks akan jatuh sebanyak 0.9% atas dasar bulanan dan 0.7% pada asas tahunan. Pergolakan dalam pasaran boleh meningkat sepanjang tempoh penerbitan.

EuroStoxx50: Data Eropah penting.  Analisis fundamental 14/09/2016
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas