Menurut data yang dikemukakan oleh Eurostat semalam, pengeluaran perindustrian di zon Euro adalah pada tahap-1.1% pada bulan Julai dan-0.5% secara tahunan, nota bahawa bulan Julai adalah bulan pertama selepas Brexit. Jualan terus di pasaran saham Eropah disebabkan kejatuhan harga minyak, tidak aktif Bank Pusat Eropah.

Minggu lepas Bank Pusat Eropah meninggalkan dasar monetarinya tidak berubah. Presiden ECB Mario Draghi pula mengumumkan langkah-langkah rangsangan baru buat kali pertama dalam lebih daripada dua tahun, tetapi dia berkata bahawa para ahli dari Bank Negara sekali lagi akan mengkaji program Walau kuantitatif yang melibatkan pembelian aset bagi 80 bilion euro sebulan bagi memastikan kejayaan pelaksanaan program ini. Bank Pusat Eropah setakat ini telah gagal untuk mengatasi masalah inflasi yang sangat rendah di zon Euro dan meningkatkan pertumbuhan ekonomi di rantau ini.

Banyak berita ekonomi yang penting akan dikeluarkan semalam. Pada 12:00(GMT+3) perdagangan baki zon Euro pada bulan Julai dan indeks harga pengguna di zon Euro pada bulan Ogos akan diterbitkan, yang kedua adalah penunjuk utama inflasi, kesan yang besar pada dasar monetari, Bank Pusat Eropah. Mengikut ramalan, indeks akan menjadi +0.2% pada setiap tahun yang akan menjadi satu faktor yang positif untuk Euro.

Data makro-ekonomi Eropah dan Jerman yang terkini menunjukkan kemungkinan Deflasi di zon Euro. Jika indeks harga pengguna akan di bawah ramalan, Euro akan jatuh di pasaran Mata Wang. Yang lebih rendah Indeks, yang lebih tinggi akan kemungkinan kadar utama penurunan dalam masa terdekat.

Pada jam 14:00 (GMT + 3) keputusan kadar faedah Bank of England akan dikenali. Menurut jangkaan pasaran, kadar akan kekal pada paras semasa sebanyak 0.25%. Jika ramalan membuktikan salah turun naik pasaran akan meningkat pertama di cross-pasangan EUR/GBP dan kemudian dalam pasangan EUR/USD.

Bermula dari jam 15:30 statistik AS makro-ekonomi terpenting untuk bulan Ogos akan dikeluarkan, termasuk: runcit jualan, Indeks Harga Pengeluar, Philadelphia Fed Indeks aktiviti perniagaan dalam sektor pembuatan dan bilangan permohonan untuk faedah-faedah pengangguran. Pada 16:15 - pengeluaran perindustrian di Amerika Syarikat dan kapasiti penggunaan bagi bulan Ogos akan diketahui. Turun naik pasaran hari ini dijangka akan menjadi sangat tinggi.

EUR/USD: Turun naik dan pengguna indeks harga.  Analisa Fundamental, 15/09/2016
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas