Laporan bulanan ekonomi Kerajaan Jepun yang dikeluarkan pada hari Jumaat menunjukkan beberapa penambahbaikan dalam beberapa sektor dari Jepun, termasuk sektor penggunaan peribadi. Menurut laporan, ekonomi negara terus pulih pada kadar yang sederhana selepas kejatuhan semalam. Kerajaan Jepun telah menimbulkan penilaian penggunaan peribadi dan Indeks sentimen perniagaan.

Adalah tidak dijangkakan bahawa Bank Jepun akan memperkenalkan langkah-langkah tambahan dasar monetari mereda di Mesyuarat pada September 21. Ini bermakna bahawa ekonomi Jepun dan pasaran saham tidak akan menerima sokongan tambahan daripada Bank Jepun dengan cara kuantitatif atau kualitatif penurunan (QQE). Menurut data terkini, jumlah Tempahan jual USD melebihi bilangan pesanan pembelian secara berpasangan berbanding dengan matawang yen.

Di sisi lain, adalah tidak dijangkakan bahawa Yen akan tumbuh terhadap USD. Kuat tahap psikologi 100.00 akan mencegah penurunan lanjut pasangan USD/JPY.

Walaupun statistik makro-ekonomi AS lemah, pasangan USD/JPY kekal melebihi tahap 100.00 terendah yang dicapai pada bulan Jun dan Ogos.

Ianya berkemungkinan bahawa Bank Jepun dan persekutuan AS tidak akan mengubah dasar monetari. Dalam kes ini pasangan USD/JPY akan terus bergerak dalam julat sempit 100.60 и 104.20 (ketinggian September) dan pelbagai jenis 100.00 dan 106.50 (Fibonacci 23.6% selepas penurunan daripada tahap 125.65 sejak Jun 2015).

Hari ini, perhatian para pelabur akan tertumpu pada Berita AS. Pada 15:30 (GMT + 3) indeks harga pengguna bagi bulan Ogos akan dikeluarkan. Adalah dijangkakan bahawa Indeks akan meningkat sebanyak 1.0% berbanding 0.8% pada bulan Julai); pada jam 17:00 awal Reuters/Michigan Indeks keyakinan pengguna pada bulan September akan menjadi terkenal. Sekiranya data yang positif USD akan menerima sokongan dan peniaga akan lebih aktif tutup kedudukan pendek USD pada akhir minggu dagangan.

USD/JPY: Laporan positif Kerajaan Jepun.  Analisis fundamental 16/09/2016
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas