Data inflasi Amerika Syarikat yang dikeluarkan Jumaat lepas telah meningkatkan kebarangkalian kenaikan kadar faedah di Amerika Syarikat pada bulan-bulan akan datang. Menurut data, indeks harga pengguna (IHP) telah meningkat sebanyak 0.2% pada bulan Ogos berbanding unjuran sebanyak 0.1%. Pada setiap tahun indeks tersebut telah meningkat sebanyak 1.1% berbanding unjuran sebanyak +1.0%. Menurut CME Kumpulan, kebarangkalian kadar kenaikan pada bulan Disember telah meningkat kepada 53% daripada 48% sehari yang lalu. ICE Indeks USD dollar telah berkembang sebanyak 0.9% 96.10, itulah tahap maksima yang ditutup dalam lebih daripada satu bulan. Berbanding Ogos dan Julai, (IHP) AS Jumaat lepas USD meningkat di pasaran termasuk pasangan USD/JPY, tetapi peningkatan pasangan ini adalah jauh lebih perlahan daripada dalam pasangan Mata Wang lain. USD telah membesar berbanding paun. Penurunan dalam GBP/USD adalah mereka yang paling kuat sejak 5 Julai.

Banyak berita dan statistik dijadualkan untuk keluaran minggu ini. Hari yang paling penting bagi pasangan USD/JPY adalah hari Rabu apabila Bank Jepun (06:00 GMT + 3) dan kerajaan Persekutuan AS (21:00) akan membuat keputusan kadar faedah mereka.

Kebarangkalian kadar kenaikan di Amerika Syarikat ialah 15%, manakala kemungkinan perubahan program kuantitatif dan kualitatif Walau (QQE) oleh Bank Jepun adalah kira-kira 50/50. Terdahulu Encik Kuroda telah berulang kali menyatakan bahawa Bank Jepun sudah bersedia untuk memperkenalkan langkah-langkah yang drastik tempahan jika itu perlu. Jika langkah-langkah ini akan memperkenalkan pada Mesyuarat akan datang, Yen akan merosot dengan ketara di pasaran pertukaran wang asing dan terhadap USD.

Menurut Laporan Ekonomi bulanan Kerajaan Jepun diterbitkan pada Jumaat lepas, ekonomi negara terus pulih pada kadar yang sederhana. Kerajaan juga menaikkan taraf penilaian penggunaan peribadi dan sentimen perniagaan. Jangkaan penurunan tambahan oleh Bank Jepun adalah rendah.

Ianya berkemungkinan bahawa pasangan akan menolak dengan sasaran terdekat 100.60 dan 100.00 disebabkan oleh jangkaan yang Bank Jepun dan Kerajaan Persekutuan AS akan mengekalkan dasar monetari yang tidak berubah.

USD/JPY: Pasangan yang dijangka merosot. Analisis fundamental 19/09/2016.
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas