Jumaat lepas USD yang telah naik disebabkan oleh data inflasi AS yang positif, iaitu di atas ramalan. Sejak pembukaan sesi dagangan hari ini USD telah menurun. Statistik pada Jumaat lepas menunjukkan bahawa indeks harga pengguna (IHP) Amerika Syarikat meningkat sebanyak 0.3% berbanding ramalan +0.2% dan 1.1% pada setiap tahun berbanding unjuran sebanyak +1.0% pada bulan Ogos. Indeks USD WSJ, yang menggambarkan nilai USD berbanding dengan sekumpulan matawang utama 16, telah berkembang sebanyak 0.8%, mencecah paras terendah dua minggu 87.17. Inflasi merupakan salah satu faktor utama yang mempengaruhi keputusan kadar faedah bersama-sama dengan data pasaran buruh dan KDNK.

Walau bagaimanapun, pasaran tidak menjangkakan bahawa Kerajaan Persekutuan AS akan menaikkan kadar faedah pada bulan September. Kebarangkalian kenaikan kadar pada bulan September ialah 15%.
Pada hari Isnin, harga emas meningkat di London berikutan penyusutan USD. Pelabur yang menunggu keputusan mengenai kadar dan kenyataan oleh Persekutuan AS pada hari Rabu pada jam 21:00 hingga 21:30 (GMT + 3).

Jika Persekutuan tidak meningkatkan kadar, seperti yang dijangkakan oleh peserta pasaran, USD akan jatuh di pasaran pertukaran asing, termasuk pasangan XAU/USD. Walau bagaimanapun, penurunan USD ini mungkin jangka pendek. Kebarangkalian untuk kenaikan kadar bulan Disember masih melebihi 50%. Faktor ini akan menyokong USD di pasaran sehingga ke penghujung tahun.

Harga emas akan kekal di bawah tekanan dalam jangkaan kenaikan kadar faedah pada akhir tahun. Sekiranya berlaku peningkatan kadar faedah, daya tarikan pelaburan emas semakin berkurangan, manakala USD dan matawang Peti Deposit Keselamatan naik.
Pengukuhan Dolar akan membantu harga emas, yang dinyatakan dalam matawang US, kurang menarik bagi pemegang dalam mata wang lain, seperti kos pinjaman pemerolehan dan menyimpan berkembang.

Pada masa yang sama, permintaan emas akan diteruskan disebabkan oleh kecenderungan untuk merendahkan kadar faedah oleh Bank-Bank Pusat dunia dan meredakan lagi dasar monetari dan ketidaktentuan yang berterusan tentang masa depan ekonomi global disebabkan oleh Brexit.

XAU/USD: permintaan emas akan diteruskan. Analisis fundamental 19/09/2016.
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas