Dengan pembukaan hari perdagangan hari ini USD semakin sedikit merosot. Jumlah Dagangan dalam pasaran adalah rendah, begitu juga aktiviti pedagang. Peserta pasaran akan membetulkan kedudukan perdagangan mereka terlebih dahulu sebelum keputusan kadar faedah Kerajaan Persekutuan AS, yang akan diketahui esok pada jam 21:00 (GMT + 3). Majoriti peserta pasaran percaya bahawa dalam Mesyuarat dua hari, bermula hari ini, Persekutuan AS akan mengekalkan kadar faedah yang tidak berubah. Data makro-ekonomi AS yang bercampur merendahkan jangkaan kenaikan kadar faedah pada Mesyuarat pada bulan September, yang meletakkan tekanan pada USD. Jika kadar kekal rendah, USD akan kehilangan daya tarikan kepada kepada para pelabur. Pada masa ini, pasaran niaga hadapan bagi kadar faedah menunjukkan kebarangkalian kenaikan kadar 12% pada bulan September. Kebarangkalian untuk kenaikan kadar bulan Disember dianggarkan sebanyak 55%.

Dua Bank Pusat Dunian juga akan membuat keputusan kadar faedah mereka esok. Mereka adalah Bank Jepun (06:00 GMT + 3) dan RBNZ (24:00).

Harga minyak juga menurun, walaupun berlaku penurunan dalam USD. Pasaran hadapan November minyak mentah Brent di pasaran hadapan ICE jatuh sebanyak 0.33% kepada $45.80 setong. Harga spot pada permulaan sesi Eropah hari ini mengekalkan pada tahap 45.60. Kerana itu Setiausaha Agung cartel Muhammad Barkindo hujung minggu lepas, pada Mesyuarat akan datang OPEC di Algiers pada hari Rabu bukan keputusan yang akan dibuat.

Menurut kebanyakan penganalisis pasaran minyak, selagi harga minyak melebihi paras $ 40 setong, pengeluar utama minyak tidak akan berminat untuk pembekuan pengeluaran minyak.

Pertambahan aktif pelantar penggerudian di Amerika Syarikat (nombor semasa adalah 416) menunjukkan bahawa pengeluaran minyak keuntungan dengan paras harga semasa. Minyak utama pengeluar tertumpu pada meningkatkan pasaran saham keuntungan hampir setiap minggu dari negara-negara utama menghasilkan minyak akan tertumpu pada peningkatan pasaran saham dan tidak merancang untuk mengurangkan atau membekukan pengeluaran.

Peserta pasaran akan memantau Mesyuarat Kerajaan Persekutuan AS dan Bank Jepun. Mesyuarat kedua-dua Bank ini akan selesai pada hari Rabu. Keputusan kadar faedah akan mempunyai impak yang kuat pada Mata Wang Amerika Syarikat, yang digunakan dalam harga barangan dan minyak. USD kuat mengurangkan menarik minyak kepada pemegang Mata Wang lain. Hari ini pada 23:30 (GMT + 3) Amerika Petroleum Institute (API) akan menerbitkan Laporan mengenai perubahan kepada rizab minyak di Amerika Syarikat untuk minggu lepas. Jika rizab minyak bertambah, harga minyak akan turun.

Minyak Brent: Harga minyak menurun. Analisis fundamental 20.09.2016
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas